Hem / Träning / Hur tungt ”ska” man lyfta?
Hur tungt ”ska” man lyfta?

Hur tungt ”ska” man lyfta?

Vilken vikt är det rimligt att köra knäböj med som tjej? För några år sedan hade jag inte en aning men så läste jag något blogginlägg där en modell tog runt 80 kg och insåg att det var dags att lassa på några viktskivor till.

Den insikten fick jag inte för att jag jämförde mig med henne utan för att jag insåg att det var fullt rimligt att jag också skulle kunna komma upp i de vikterna då hon såg ut att väga ungefär lika mycket som jag. Jag blev alltså snarare inspirerad och det vill jag att du också ska bli när du kollar på tabellerna som jag länkar till nedan. Jag hittade en sida som listar styrkesstandarder för klassifieringssystem som används inom tyngdlyftning och styrkelyft som har varit i bruk sedan 1950-talet, och den använder jag mig fortfarande av när jag sätter upp mål med min styrketräning. Jag tänkte att jag skulle dela med mig av den då folk brukar bli eld och lågor när jag nämner den.

Tabellerna visar vilken vikt du ska klara av (1 RM*) för din kroppsvikt och går i fem steg; otränad, nybörjare, medel, avancerad och elit. Mitt mål är att ligga någonstans mellan avancerad och elit i basövningarna (bänkpress, marklyft, militärpress och knäböj), i underkroppsövningarna ligger jag rätt bra till men mina pressar är patetiska. Om du inte vet ditt max men vet ungefär vad du brukar träna med för vikt så kan du använda dig av den här omvandlaren.

Time to get real.

Här hittar du tabellerna (i kilon) för både killar och tjejer:
Observera att standarden för killar är högst upp, scrolla ner för den för tjejer.
Bänkpress
Marklyft
Militärpress
Knäböj

För dig som sysslar med tyngdlyftning finns det även standarder för ryck och stöt.

*1 RM: One Repetition Maximum = Den högsta vikt du klarar av att lyfta vid endast en repetition.

Sitter du kvar här och glor på skärmen än? Stick iväg och lyft något tungt!

 

Om Johanna Båth

Lever efter mottot "Eat Clean, Train Dirty" och brinner för styrketräning och vegetarisk matlagning, jag tycker även att det är kul med smarta prylar och är hooked på meditation. Jag är exklusiv svensk återförsäljare av varumärket Fashletics® som erbjuder ursnygga smycken för dig som älskar träning och jobbar som marknadsansvarig centralt på på bad- och friskvårdskedjan Medley. Läs mer om mig här »

5 Kommentarer

  1. Tack för en bra jämförelselista!

    Hur har det gått med din bänkpress?

    Vänligen Ammis

  2. Tack för länken! Så himla bra och motiverande.

  3. Räknar man med skivstångens vikt? Mvh

    • Hej! Absolut! Stången brukar väga 15-20 kg, kolla på änden av stången eller fråga personalen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Scrolla till överst på sidan