Hem / Hälsa / Blir du förgiftad av din vattenflaska?
Blir du förgiftad av din vattenflaska?

Blir du förgiftad av din vattenflaska?

När jag satte mig in i det här med kemikaliecocktailen i vår omgivning blev jag väldigt nojig ett tag, sen bestämde jag mig för att försöka undvika farliga kemikalier i största möjliga mån genom att byta ut sådant som jag använder ofta till ett bättre alternativ.

En av de saker jag använder ofta är vattenflaskor, jag tränar mycket och dricker alltid vatten under passet. Det vanligaste idag är att man använder en vattenflaska av plast när man tränar, men jag gissar att jag inte är den enda som inte har brytt mig om att vända på flaskan och kika på symbolerna under eller för den delen övervägt att byta ut den mot en flaska i något annat material. Här kommer lite tips kring vad du kan tänka på när du väljer vattenflaska.

Så väljer du rätt plast
Inom EU finns det tyvärr inget krav på att märka plastförpackningar, men många av dem är ändå märkta. Kika efter en symbol med en gaffel och ett glas som betyder att förpackningen är lämplig för livsmedel och undvik plast som är märkt med 01 (PET), 03 (PVC), 06 (PS) och 07 (övriga plaster). En bra tumregel är att använda en plastförpackning till vad den är avsedd för, en PET-flaska är inte tänkt att återanvändas. Välj gärna en vattenflaska som dessutom är fri från BPA (Bisfenol A) och Bisfenol S.

Andra material
Det går också alldeles utmärkt att välja en vattenflaska av ett annat material än plast. Leta efter en flaska i rostfritt stål, aluminium eller glas.

Källor:
Kurera – Skaffa plastkoll!

Om Johanna Båth

Lever efter mottot "Eat Clean, Train Dirty" och brinner för styrketräning och vegetarisk matlagning, jag tycker även att det är kul med smarta prylar och är hooked på meditation. Jag är exklusiv svensk återförsäljare av varumärket Fashletics® som erbjuder ursnygga smycken för dig som älskar träning och jobbar som marknadsansvarig centralt på på bad- och friskvårdskedjan Medley. Läs mer om mig här »

2 Kommentarer

  1. Aluminiumflaskor har dessvärre coating av plast på insidan för att inte aluminium ska läcka till drycken, så den behöver man ha koll på också.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Scrolla till överst på sidan