Hem / Träning / Trailrunning
Trailrunning

Trailrunning

För en vecka sedan testade jag trailrunning, jag deltog i Stockholm Trail som är en del av Stockholm Challenge och sprang den kortaste distansen som var fem kilometer. Här kommer mina tankar om mitt första möte med trailrunning.

Loppet startade vid Globen och gick sedan genom Nackareservatet och med en tur upp för Hammarbybacken. Jag höll en kilometerfart på 6:50, vilket jag är nöjd med med tanke på att jag på plan mark springer runt fem minuter per kilometer och inte har tagit ett löpsteg på ett par månader. Men vad jag har förstått efter att ha läst Runners World Coach Trail som var en tidning som man fick under tävlingen så ”frågar inte personer som sysslar med trail vilken kilometertid vi har, hur snabbt vi sprang eller vilken puls vi hade. Det går ju aldrig att veta vilka hinder vi kommer att möta, vilket gör tiden omöjlig att beräkna. Om vi statusuppdaterar på Facebook lägger vi ut vackra bilder på naturen för att inspirera, inte vilka tider vi uppnått för att imponera”, så uttrycker sig skribenten Erik ”Mr Trail” Ahlström. Too late, när jag läste det hade jag redan varit inne och lusläst resultatlistan och skrutit i diverse sociala medier. Men jag gillar verkligen tanken på att det handlar om att njuta av upplevelsen istället för det ständiga tjatet om prestation, det känns befriande.

Precis som trailrunning i sig. Jag har aldrig tidigare tyckt att löpning är roligt, jag har aldrig lyckats komma in i det här meditativa tillståndet folk pratar om utan lider något fruktansvärt av monotonin. Men känslan att ständigt behöva ha fokus på stigen (om det finns någon), att i branta partier behöva ta i så att mjöksyran skriker i benmusklerna för att sedan störta ner för en backe, att känna stenar, rötter och jord under de tunna trailskorna och att omges av fantastisk natur. Det, det är något helt annat. Efter tävlingen hade jag intensiv träningsvärk i flera dagar, speciellt i fötterna vilket var en ny erfarenhet. I september tänkte jag ge mig på en vända på 14 kilometer i vackra Kilsbergen utanför Örebro (Kilsbergen Trailrun), då kommer jag vara mer förberedd.

Läs mer om Stockholm Challenge på webbsidan »
Gilla Stockholm Challenge på Facebook »

Bild: Lånad från Stockholm Challenge’s Facebooksida.

Om Johanna Båth

Lever efter mottot "Eat Clean, Train Dirty" och brinner för styrketräning och vegetarisk matlagning, jag tycker även att det är kul med smarta prylar och är hooked på meditation. Jag är exklusiv svensk återförsäljare av varumärket Fashletics® som erbjuder ursnygga smycken för dig som älskar träning och jobbar som marknadsansvarig centralt på på bad- och friskvårdskedjan Medley. Läs mer om mig här »

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Scrolla till överst på sidan