Hem / Kost / Superfröet chia
Superfröet chia

Superfröet chia

Chiafrön räknas som ett av de mest näringsrika livsmedel som finns. Två teskedar chiafrön innehåller med omega-3 än en laxfilé och de är även rika på protein, kostfibrer, vitaminer och antioxidanter. Mirakelfröet innehåller dessutom många nyttiga mineraler och spårämnen som kalcium, kalium och fosfor.

Chiafrön har sedan urminnes tider används av aztekerna och mayaindianerna i Mexiko men fick sitt stora genomslag i västvärlden när Christopher McDougall skrev om dem i boken Born to run. I boken berättar han om drycken iskiate som innehåller just chiafrön som den den fantastiska indianstammen Tarahumara använder för att förbättra sin uthållighet och återhämtning. Fröna är i mexikansk kultur kända som ”the running food” och nyttjades av aztekkrigarna under dess erövringar.

Använd chiafrön i till exempel bröd, musli, strö över gröten eller blanda i smoothies. Krossa gärna fröna med en mortel för bättre upptag av de nyttiga fettsyror som finns i fröet. Du kan lägga dem i blöt om du vill att de ska bli mjuka. Överskrid inte det rekommenderade dagliga intaget som är en matsked per dag.

Vill du ladda inför löprundan Tarahumara-style?
Gör den här varianten av deras iskiate.
Ingredienser:
1 glas vatten
1 tsk chiafrön
2 tsk juice från citron eller lime
2 tsk honung eller agave
Gör så här:
Låt fröna dra i vattnet i 10-15 minuter. Tillsätt honung eller agave och citron eller lime och blanda. Drick cirka 30 minuter innan träningspasset för förbättrad uthållighet.

Recept hämtat från Huffington Post Healthy Living.

Om Johanna Båth

Lever efter mottot "Eat Clean, Train Dirty" och brinner för styrketräning och vegetarisk matlagning, jag tycker även att det är kul med smarta prylar och är hooked på meditation. Jag är exklusiv svensk återförsäljare av varumärket Fashletics® som erbjuder ursnygga smycken för dig som älskar träning och jobbar som marknadsansvarig centralt på på bad- och friskvårdskedjan Medley. Läs mer om mig här »

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Scrolla till överst på sidan