Hem / Träning / Spartan Training
Spartan Training

Spartan Training

Inspirerade av filmen 300 (ni vet den där Gerald Butler får Brad Pitt i Fight Club att framstå som en tanig tonårspojke) började Olof Elwin och Jenny Samuelson i Motala träna Spartanträning utomhus med en grupp med 10-15 personer. Idag, fem år senare säljer Spartan 100-150 ton kettlebells per år och utbildar människor i träningsfilosofin i Sverige, Holland, USA, Australien, Norge och Australien. Under åren har Motala fått besök av världseliten inom funktionell träning, bland andra Scott Sonnon, Steve Cotter, Josh Henkin, Steve Maxwell och Ivan Ivanov. Hur gick egentligen det här till?

Spartans träningsfilosofi bygger på gamla sanningar, namnet är hämtat från den antika grekiska statsstaten Sparta som var en betydelsefull krigsmakt. Sparta var unikt i det avseendet att samhället var militärt organiserat, spartanerna var kända för att vara stolta, våldsamma och skickliga krigare. Spartan Training System (STS) bygger på funktionell träning där naturliga rörelser som att släpa, slå, bära, dra, lyfta och jaga ligger till grund, redskap som till exempel kettlebells, Bulgarian Bags, Aquabags, gummiband och Snake Rope används i träningen. Grundstenarna i STS är rörlighet, belastning, balans och motiv.

Spartanträning är numera utspritt över hela världen, på Bakers Bay Resort på Bahamas finns ett Spartan Gym där Hollywoodstjärnor som Leonardo Dicaprio, Cameron Diaz och och George Clooney tränat. Idag är Spartan i Motala ledande i Europa inom utbildningar i kettlebells och Bulgarian Bags, i början av 2012 startades Spartan University som har ett stort utbud av både grundutbildningar, instruktörsutbildningar och certifiering. Familjen Elwin syns lite här och var, har du bläddrat i Stark Magasin på sistone så har du kanske sett Olofs dotter Elna Elwin som lär ut kettlebellträning, själv klarar hon av att lyfta en 20 kg tung kettlebell 500 gånger under 55 minuter. Den andra dottern Elise är guldsmed och tillverkar egna smycken i form av kettlebells i silver som säljs i Spartans webbshop.

Så vad ligger till grund till Spartans framgångar och till att de vågar sticka ut hakan och skriva ”We define training.” i sin marknadsföring? Det här är deras egen förklaring: ”At Spartan we have been there and done that. We’ve trained with the best, learned from the best and continue our never-en- ding quest to bring you the best tools and education the world has to offer.” (Hämtat ur informationsbroschyr ”Are you a Spartan?”). Det är bara att konstatera att det är svårt att argumentera emot.

Jag har själv enbart varit i kontakt med Spartan när jag besökte deras monter på Fitnessfestivalen förra året, där var de ett uppskattat inslag med spännande träningsredskap och pratglad personal mitt bland alla tusentals kosttillskott och tribalprydda träningskläder som annars i princip utgjorde festivalen. I helgen ska jag testa passet Lebert Fitness, ett pass där du tränar med en equaliser som leds av Patric Westerlund och Linda Tinnerholm från Spartan under Blogger Boot Camp i Stockholm. Jag är för övrigt rysligt sugen på utbildningen Spartan Functional Training Coach som enligt uppgift på Spartans blogg lanseras i april.

Läs mer om Spartan på deras webbplats »

Källa:
Spartantraining.se
Motion&Fitness

Om Johanna Båth

Lever efter mottot "Eat Clean, Train Dirty" och brinner för styrketräning och vegetarisk matlagning, jag tycker även att det är kul med smarta prylar och är hooked på meditation. Jag är exklusiv svensk återförsäljare av varumärket Fashletics® som erbjuder ursnygga smycken för dig som älskar träning och jobbar som marknadsansvarig centralt på på bad- och friskvårdskedjan Medley. Läs mer om mig här »

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Scrolla till överst på sidan