Hem / Hälsa / Så fyndar du på Amazon
Så fyndar du på Amazon

Så fyndar du på Amazon

Vill du få mer träningsprylar för dina surt förvärvade slantar? Då kan det vara värt att kasta ett öga på att jämföra svenska priser med webbutiker i Storbritannien. Det är bara att konstatera att produkter av samma fabrikat, modell och årgång inte har samma pris världen över.

”Det är många faktorer som påverkar hur mycket en och samma vara kostar i olika länder. Konkurrensen på marknaden, lönenivån i landet och konsumenternas köpkraft är bara några exempel på vad som bestämmer priset. Därför är det svårt att få en enkel och generell bild av den här typen av variation” säger Emma Hernell på Handelns Utredningsinstitut till Runners World i en artikel som granskar löpskobranschens prisskillnader.

Generellt ligger Storbritanniens priser en bit under svenska priser och du behöver inte betala tull inom EU. I USA kan prisskillnaden vara ännu större men då tillkommer frakt, moms, tullavgifter och inkomstdeklarationsavgift. Det betyder att på en beställning som överstiger 1 400 kronor tillkommer förutom frakt en tullsats på 16,9%, moms 25% av den totala summan och utöver det en inkomstdeklarationsavgift på cirka 100 kronor.  Ta hjälp av tullverkets hemsida för att räkna ut vilken kostnad ditt inköp kommer landa på.

Att handla från Storbritannien
Väljer du att istället handla från Storbritannien finns det sannolikt pengar att spara. Om du handlar för minst £25 är det fri frakt till Sverige på de flesta produkter (välj Free Super Saver Delivery). Observera att alla produkter i leveransen som överstiger beloppet ska beställas från samma leverantör. Om beställningen inte överstiger £25 bestäms fraktavgiften av vikten på kolli, lägg till produkten i varukorgen och gå några steg i köpesprocessen får du veta vad slutsumman blir.

En Chin-Up Bar kostar ca 99 kr på Amazon (jämfört med ca 299 kr i Sverige).

Jag väntar just nu på att få hem en spiralskärare från Amazon (så att jag kan göra till exempel raw spagetti av zucchini), den kostar ca 350 kr på Amazon (jämfört med 425 kr i Sverige).

Jag handlar ofta från Amazon.co.uk, dels för att priserna generellt är lägre men också för att de har produkter som inte går att hitta i Sverige och jag tycker dessutom att deras betygsättningssystem är väldigt hjälpsamt. Jag har även köpt elektriska produkter som till exempel en bakmaskin, men då det är engelska kontakter på produkterna så får man i så fall använda sig av en adapter (kan köpas billigt på Clas Ohlson). Läser du mycket böcker på engelska kan jag rekommendera deras enorma bokutbud, där går det dessutom att fynda begagnade böcker för en eller ett par tior.


En Foam Roller kostar ca 125 kr på Amazon (jämfört med ca 300 kr i Sverige), ett linne från Under Armour kostar ca 138 kr (jämfört med ca 249 kr).

Brukar du handla från utländska nätbutiker? Berätta gärna om dina erfarenheter.

Om Johanna Båth

Lever efter mottot "Eat Clean, Train Dirty" och brinner för styrketräning och vegetarisk matlagning, jag tycker även att det är kul med smarta prylar och är hooked på meditation. Jag är exklusiv svensk återförsäljare av varumärket Fashletics® som erbjuder ursnygga smycken för dig som älskar träning och jobbar som marknadsansvarig centralt på på bad- och friskvårdskedjan Medley. Läs mer om mig här »

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Scrolla till överst på sidan