Hem / Kost / ShapeUp Club
ShapeUp Club

ShapeUp Club

Den svenskutvecklade appen ShapeUp Club hjälper dig håll koll på ditt matintag och din träning. Baserat på längd, vikt och ålder får du en viktplan som hjälper dig att nå dina mål.

ShapeUp Club grundades 2008 av Tove Westlund och Martin Wählby. Idag har appen en miljon användare över hela världen. Tjänsten är webbaserad och kan även användas genom en mobilapp som finns för både iPhone och Android. Internetanslutning behövs inte för att använda appen.

I matdagboken lägger du till vad du äter, det finns över 400 000 livsmedel i databasen och du kan enkelt själv lägga till livsmedel som saknas. Efter varje måltid ser du hur många kalorier du har konsumerat och fördelning av fett, kolhydrater och protein. Du kan även registrera om du har rört på dig, du får då extra kalorier tillgodo. Tjänsten visar din utveckling i diagram och det finns även diskussionsforum där du kan diskutera med andra användare.

ShapeUp Club är gratis att använda, men genom att uppgradera till ShapeUp Club Gold får du tillgång till fler funktioner; Bland annat kan du ha ett obegränsat antal favoriter, kopiera tidigare dagar, få detaljerad näringsinformation om maten du äter, kommentera dina dagar, få tillgång till kalendern och exportera din information till en pdf- eller excel-fil. Gold kostar 49 kr för en månad, 109 kr för tre månader eller 269 kr för 12 månader.

Aftonbladet kallar ShapeUp Club för ”kungen av gå-ner-i-vikt-appar”. Enligt ShapeUp Clubs sajt går den genomsnittliga användaren ner fyra kilon. De hänvisar till att studier har visat att människor som för matdagbok kommer att gå ner dubbelt så mycket i vikt som de som inte gör det. Jag tror definitivt att den här tjänsten kan hjälpa människor att bli medvetna om hur mycket energi de förbrukar i jämförelse med vad de äter.

Jag har testat appen och tycker att den är väldigt enkel att använda och dessutom är det rätt roligt att se hur ens mat- och motionsvanor ser ut. Jag kan rekommendera appen till de som vill gå ner i vikt för att under en kortare period, kanske ett par veckor kunna kartlägga sina matvanor och se vart det behövs åtgärder. Jag har dock svårt att se att användarna ska orka registrera allt de äter och hur mycket de rör på sig under månader i sträck.

Det jag saknar med tjänsten är interaktivitet. Till exempel möjlighet att dela med sig av sina resultat, alla kanske inte känner ett behov av att dela med sig av sina matvanor på Facebook och Twitter men det vore bra att inom sajten kunna bli vän med användare och då kunna se varandras resultat. Då skulle användarna kunna motivera varandra. Ungefär som Street Team i löpappen Runkeeper. Jag tycker att det är värdelöst att diskussionsforumen inte är indelade efter språk.

Sammanfattningsvis tycker jag att det är en bra app som definitivt är värd att testa, åtminstone gratisversionen till att börja med. Läs mer om ShapeUp Club på deras webbsajt eller ladda ner den från App Store eller Android Market.

Uppdatering 2013-01-25: Numera kan du dela med dig av hur din dag har sett ut på Facebook genom att i appen klicka på ”i”-ikonen och sedan på Facebooksymbolen. Det finns även en integration med appen Runkeeper som gör att du automatiskt kan hämta dina registrerade aktiviteter därifrån.

Uppdatering 2013-04-09: Av anledning att jag har blivit kontaktad av flera personer som fått för sig att jag är ansvarig för ShapeUp Club så vill jag tydliggöra att Healthaholic endast är en blogg där jag skriver om bland annat produkter och tjänster. Har ni problem med tjänsten rekommenderar jag att ni vänder er direkt till ShapeUp Club.

Om Johanna Båth

Lever efter mottot "Eat Clean, Train Dirty" och brinner för styrketräning och vegetarisk matlagning, jag tycker även att det är kul med smarta prylar och är hooked på meditation. Jag är exklusiv svensk återförsäljare av varumärket Fashletics® som erbjuder ursnygga smycken för dig som älskar träning och jobbar som marknadsansvarig centralt på på bad- och friskvårdskedjan Medley. Läs mer om mig här »

8 Kommentarer

 1. Hej. Jag har använt gratisversionen i flera månader. Men nu kan jag inte längre se hur många kalorier jag ska äta för att fortsätta gå ner. Den ”räknar” inte om längre. Varför? Jag kom till 1211 kal/dag. Slutar den sen?

 2. Hej jag heter Ida och är medlem hos er.
  Jag använder mig inte utav er sida så jag önskar avbryta mitt medlemskap hos er men vet ej vart jag ska vända mig!
  Snälla hjälp för det dras automatiskt pengar från mitt konto!!

 3. vad gör man för att fortsätte med den gamle appen, jag tycker inte om den nya

  • Hej Jörgen! Om du redan har uppdaterat appen så tror jag tyvärr inte att det går att få tillbaka den gamla.

 4. Anne Marie Karlsén

  Snä’lla!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  jag vill avsluta prenumerationen av Shapeup och jag vet inte hur man gör. Om jag inte får hjälp med detta kommer jag att vända mig till Konsumentverket.
  Jag vet ju ingenting om prenumerationen; hur mycket kostar den per månad, t ex…
  Dåligt av er.
  Och jag har inte sagt det här förut!!!!!

  • Hej Anne! Av någon anledning är det många som tror att det är jag som driver Shape Up Club, jag har blivit kontaktad flera gånger både via kommentarer, e-post och telefon av missnöjda kunder. Precis som jag skrev för ett år sedan så har jag enbart skrivit ett inlägg på min blogg och berättat vad jag tycker om tjänsten. Jag har alltså ingen möjlighet att hjälpa dig utan du får vända dig direkt till dem, de heter numera Lifesum och webbadressen är http://lifesum.com/, lycka till!

 5. Hej hur loggar man in? Om man inte har konto eller nåt

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Scrolla till överst på sidan