Hem / Träning / Så väljer du rätt kettlebell
Så väljer du rätt kettlebell

Så väljer du rätt kettlebell

Kettlebells popularitet har fullkomligt exploderat de senaste åren, numera kan du köpa dem på både lågprisvaruhus och i sportbutiker i olika fabrikat och utföranden. Men vad är skillnaden mellan dem och hur vet du vilken kettlebell som passar just dig?

Kettlebells och Competition Kettlebells
Skillnaden mellan ”vanliga” kettlebells och Competition Kettlebells är att de vanliga kettlebellsen är tillverkade i gjutjärn medan Competition Bells är tillverkade i stål. De vanliga kloten kommer i olika storlekar medan tävlingskloten har godkända mått för tävling, det innebär att alla har samma storlek oberoende av vikt (med den angenäma effekten att även de lätta kloten ser tunga ut).

Competition Kettlebells är ofta tillverkade i fina färger. Bild lånad från Spartan.

Det här är den vanligaste varianten av kettlebells, den här väger alltså 8 kg precis som det rosa tävlingsklotet ovan. Bild lånad från Spartan.

Vad du väljer är främst en smaksak, jag har tränat mycket med båda varianterna och föredrar  Competition Kettlebells. Anledningen är dels att gillar att det är bra utrymme i handtaget oavsett vilken vikt jag väljer, men framförallt för att jag tycker att det är en skönare känsla att träna med dem. Dock så är de något otympliga när jag tränar med dubbla kettlebells. Det är svårt att förklara, du måste helt enkelt testa båda varianterna innan du bestämmer dig.

Angående kvalitet så skulle jag säga att du får vad du betalar för. På ett gym är kvaliteten oerhört viktig då billiga klot slits väldigt snabbt när många använder dem, men använder du dem bara själv så har det ingen större betydelse vilket märke du väljer – så länge du trivs med dina kettlebells.

Att välja en lämplig vikt
När du lär dig kettlebells är det viktigt att välja en låg vikt och satsa på att lära sig tekniken. En kettlebell som väger 8 kg är lämplig för den som är nybörjare. När du har lärt dig grunderna är det vanligt att tjejer tränar med 10-16 kg och män 16-24 kg. Dessa vikter kan vara lämpliga för klassiska kettlebellövningar som swing, snatch och clean. Men ska du till exempel använda kettlebells till övningar som benböj, marklyft och rodd är dessa vikter oftast på tok för lätta. Det är därför att föredra att köpa minst två kettlebells, en lättare och en tyngre för att kunna träna hela kroppen effektivt.

Övriga tillbehör
Om du ska träna hemma med dina kettlebells kan du behöva införskaffa några extra tillbehör, om du har ett parkettgolv är det att föredra att köpa någon slags tunnare matta som kan skydda golvet om du skulle tappa kettlebellen. Något annat som är bra att använda är handledsskydd, innan tekniken sitter klockrent eller när du blir trött är det lätt att kettlebellen slår mot armarna och handlederna och det kan orsaka fula och ömma blåmärken. Ett vanligt svettband, gärna ett extra brett sådant råder bot på det problemet.

När du blir svettig kommer du att märka att det blir svårare att greppa, du kan då använda kalk i händerna. Finns både som pulver och i flytande form att köpa på sportaffärer. Något annat som kan vara bra att tänka på är vilka skor du använder när du tränar med kettlebells, balansen är viktig och då är ett par löparskor med tjock sula inte att rekommendera. Välj gärna ett par skor där du får bra kontakt med underlaget.

Här hittar du övningar
Jag kan rekommendera boken Träna med kettlebells av Linus Johansson, Enter the Kettlebell!: Strength Secret of the Soviet Supermen av Pavel Tsatsouline är annars en klassiker. Jag kan även tipsa om appen Virtual Trainer Kettlebell som har 26 stycken övningar för kettlebells och dessutom är helt gratis.

Gå kurs i kettlebells
För att få in rätt teknik och få ut det mesta av din träning är ett tips att gå en grundkurs i kettlebells, detta finns bland annat hos Spartan och Eleiko. Om du inte vill gå en kurs så titta gärna om ditt gym erbjuder instruktioner i redskapet eller om du kan ta hjälp av en personlig tränare.

Om Johanna Båth

Lever efter mottot "Eat Clean, Train Dirty" och brinner för styrketräning och vegetarisk matlagning, jag tycker även att det är kul med smarta prylar och är hooked på meditation. Jag är exklusiv svensk återförsäljare av varumärket Fashletics® som erbjuder ursnygga smycken för dig som älskar träning och jobbar som marknadsansvarig centralt på på bad- och friskvårdskedjan Medley. Läs mer om mig här »

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Scrolla till överst på sidan