Hem / Träning / Så väljer du lyftarskor
Så väljer du lyftarskor

Så väljer du lyftarskor

Jag har länge velat ha lyftarskor (ni vet sådana där träningsskor med klack). Men vad är de egentligen bra till och vilken modell ska man välja? Jag hörde av mig till Lyftarshopen i Eskilstuna för att få svar på mina frågor och fick även testa ett par Inov-8 Fastlift.

Vid årsskiftet började jag träna på CrossFit Nordic, jag har länge tänkt skaffa lyftarskor och när jag nu gick med i deras styrkegrupp kändes det som rätt läge. Lyftarskor används främst av tyngdlyftare vid olympiska lyft (ryck och stöt) och styrkelyftare vid främst knäböj. För att få hjälp med att välja skor tog jag kontakt med Lyftarshopen som har både en webbutik och en fysisk butik i Eskilstuna och fick mer information om lyftarskor och råd kring skoval av Gunnar Lögdahl.

Lyftarskor har man av tre anledningar

1. Skon är stabil i alla riktningar. Det främjar stabilitet i hela lyftet.

2. Skon sviktar inte utan är helt stum. Det gör att all kraft från kroppen kommer direkt ner i golvet. Med en dämpad sko går lite kraft åt till att klämma ihop skon. Den sämsta typen av skor att lyfta i är modeller med dämpning (t ex löparskor) då sulan absorberar kraften och dessutom gör skon instabil.

3. Skon har ett stort fall (klackhöjden är markant högre än höjden i tån). Det främjar “vinklarna” främst i djup sitt- och startposition, det brukar oftast vara stela fotleder som är problemet och skorna gör därmed att kraven på rörligheten minskar. Det här brukar vara tydligast i knäböj där man ofta ser personer lägga små viktplattor under hälarna.

En möjlig fjärde anledning skulle kunna vara att skon håller för lyft och blir ekonomisk i längden.

Gunnar poängterar att man ska välja en sko som passar ens egna förutsättningar. Är man stel behöver man en sko med högre klackhöjd, har man breda fötter behöver man en lite bredare sko. Kör man crossfit bör man överväga om man använder skon i många andra övningar förutom lyft, då kan en lätt sko vara det bästa alternativet. Något som är värt att tänka på är att lyftarskor kan vara olämpliga vid vissa övningar som marklyft då hållningen förändras av klacken. Och även om man kompenserar för sina begränsningar i rörlighet kan det vara bra att fortsätta arbeta med att förbättra den.

Jag ville gärna ha ett par skor som funkar att ha ett helt crossfitpass då jag inte har lust att släpa med mig två par skor varje gång jag ska träna, valet föll därför på Inov-8 Fastlift som är en riktigt lätt sko. Jag är riktigt nöjd med dem, de är smidiga, snygga och jag kan gå djupare i mina knäböj utan att formen påverkas negativt. När jag kör marklyft tar jag av mig dem och lyfter i strumpor.

Använder du lyftarskor?

Om Johanna Båth

Lever efter mottot "Eat Clean, Train Dirty" och brinner för styrketräning och vegetarisk matlagning, jag tycker även att det är kul med smarta prylar och är hooked på meditation. Jag är exklusiv svensk återförsäljare av varumärket Fashletics® som erbjuder ursnygga smycken för dig som älskar träning och jobbar som marknadsansvarig centralt på på bad- och friskvårdskedjan Medley. Läs mer om mig här »

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Scrolla till överst på sidan