Hem / Hälsa / Så undviker du kemikalier när du tränar
Så undviker du kemikalier när du tränar

Så undviker du kemikalier när du tränar

Många redskap, kläder, duschkrämer, kosttillskott och annat du kommer i kontakt med när du tränar innehåller farliga kemikalier. Veronica Jäderlund har i sin podcast Hälsa på dina villkor intervjuat Tanja Dyredand med bloggen Ekostil om hur man kan göra sin träning lite grönare.

Här har jag plockat ut några av de tips som Tanja tar upp i podcasten, men lyssna gärna på hela avsnittet. Två vanliga kemikaliefällor är träningskläder, träningsredskap och kosttillskott, här kommer tips på vad du kan tänka på för att undvika dem.

Träningskläder
Många träningskläder är tillverkade av syntetmaterial och avger mikroplastpartiklar som tas in i blodomloppet. Undvik speciellt PVC, PFOS (perfluoroktansulfonat) och FTOH. Tvätta alltid nya kläder innan du använder dem. Material som är bättre än syntet och bomull (tänk på att även ekologisk bomull är enormt resurskrävande) är ull, hampa, lin och bambu. Många varumärken har ekologiska linjer, kolla efter eco line eller organic och välj gärna Fairtrade.

Träningsredskap
Välj en vattenflaska i rostfritt stål istället för plast och ta reda på vad din pilatesboll, yogamatta och kettlebell är tillverkade av för material. Undvik framför allt ftalater, bisfenol (BPA), PVC, PS (Polystyren). De flesta svenska plastprodukter är märkta med en triangel med en siffra och en bokstavskombination, läs mer om dem här. Kolla efter märkningar som Svanen, Bra Miljöval och EU Ecolabel.

Kosttillskott
Det finns idag gott om ekologiska kosttillskott, till exempel webbutiken Ekofitness säljer enbart ekologiska produkter.

Är alla kemikalier farliga? Vissa av dem är det, vissa av dem har bedömts säkra var och en för sig. Men vem har testat den kemiska cocktail som vi utsätter oss för dagligen via maten vi äter, luften vi andas, läkemedel, skönhetsprodukter och kläder? Läs gärna mer miljögifter hos Naturskyddsföreningen.

Lyssna på hela avsnittet här »

Om Johanna Båth

Lever efter mottot "Eat Clean, Train Dirty" och brinner för styrketräning och vegetarisk matlagning, jag tycker även att det är kul med smarta prylar och är hooked på meditation. Jag är exklusiv svensk återförsäljare av varumärket Fashletics® som erbjuder ursnygga smycken för dig som älskar träning och jobbar som marknadsansvarig centralt på på bad- och friskvårdskedjan Medley. Läs mer om mig här »

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Scrolla till överst på sidan