Hem / Träning / Så håller du träningskläderna fräscha
Så håller du träningskläderna fräscha

Så håller du träningskläderna fräscha

Du svettas i genomsnitt en halv liter svett under ett träningspass på en timme. Träningskläder brukar vara i bomull eller funktionsmaterial som polyester eller polyamid. Efter mycket användning kan träningskläder och skor börja lukta illa. Här kommer några knep för att förlänga livslängden på dina träningsplagg.

Först och främst är det i förebyggande syfte viktigt att inte låta kläder och skor ligga kvar i träningsväskan eller stoppa dem direkt i tvättkorgen, låt dem alltid hänga och torka om de är blöta eller fuktiga. Använd inte sköljmedel för kläder i syntetmaterial då det kan tappa andningsförmågan. Ha gärna några par träningsskor som du växlar mellan så att de hinner lufta ur mellan användningarna.

Träningskläder som luktar illa
– Tvätta plagget i 60 grader i tvättmaskinen
– Lägg plagget i blöt med 0,5 dl ättika (24%) någon timme innan det tvättas i maskin, det går också att hälla en kork med ättika i sköljmedelsfacket på tvättmaskinen

Träningsskor som luktar illa
– Lägg skorna i frysen över natten i en plastpåse
– Tvätta dem i tvättmaskinen i 40 eller 60 grader (utan sköljmedel), torka dem sedan i torkskåp eller med en skotorkare eller stoppa i tidningspapper
– Strö bikarbonat i skorna
– Använd en en spray som neutraliserar dålig lukt
– På vissa löparforum rekommenderas att använda en grövre typ av kattsand (till exempel Toa-Lätt) i skorna, sanden ska dra till sig fukt. Jag har även hört talas om att en del lägger grillkol i skor som luktar illa.

Har du några andra knep?

Om Johanna Båth

Lever efter mottot "Eat Clean, Train Dirty" och brinner för styrketräning och vegetarisk matlagning, jag tycker även att det är kul med smarta prylar och är hooked på meditation. Jag är exklusiv svensk återförsäljare av varumärket Fashletics® som erbjuder ursnygga smycken för dig som älskar träning och jobbar som marknadsansvarig centralt på på bad- och friskvårdskedjan Medley. Läs mer om mig här »

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Scrolla till överst på sidan