Hem / Kost / Recension av Pto. (Personlig Träning Online)
Recension av Pto. (Personlig Träning Online)

Recension av Pto. (Personlig Träning Online)

Pto. är en tjänst som har samlat en bunt av Sveriges främsta på personlig träning och kostrådgivning online. Du får coaching på distans via appen, videosamtal och telefonsamtal. Det finns över 30 personliga tränare att välja mellan och en mängd olika träningspaket utformade efter målsättning, till exempel viktnedgång, kondition, styrka och specifika idrotter.

Jag har fått chansen att testa Pto. och tänkte därför berätta lite om hur tjänsten fungerar och vad jag tycker om den. Jag testade online coachning för ett par år sedan (med fantastiska Kellie Davis) och fick då program skickade till mig som Word-dokument, det var inte särskilt smidigt och jag har sedan dess väntat på att någon ska lansera en bättre lösning då det är fler och fler PT’s erbjuder sina tjänster på distans. Jag tänkte speciellt på den PT jag använde mig av då, det kan inte ha varit lätt för henne att hålla reda på alla klienter, program, rapporter och så vidare. Pto. är skapat av Katarina Woxnerud och Anna Lissjanis och lanserades i slutet av 2013.

Så fungerar Pto.
Det första du gör är att välja vilken PT du vill använda dig av och vilket träningspaket du vill ha. Efter att du har betalat får du svara på ett gäng frågor som ligger till grund för träningsupplägg och/eller kostråd sedan har du någon form av konversation med din PT, antingen via chattfunktionen i appen, via Skype, telefon eller om ni har möjlighet att ses. När programmet startar får du tillgång till träningspass, kostråd och statistik i appen och du kan enkelt ställa frågor till din PT och få feedback genom chattfunktionen.

Det finns i dagsläget över 200 övningar i appen och varje PT kan dessutom själv lägga in egna övningar med videos eller bilder. I den senaste uppdateringen av appen tillkom möjligheten att dela sin träning på Facebook. Idag finns appen endast till iPhone men ska släppas till Android i slutet av april.

Kan jag rekommendera tjänsten?
Det är klart att det finns vissa brister med att använda sig av en PT på distans, det kan till exempel vara svårt att lära ut teknikmässigt krävande övningar genom en video eller bedöma om en person ligger på en lagom intensitet i sin träning om man inte träffas IRL. Men om man vill använda sig av en personlig tränare på distans så är Pto. definitivt ett bra val. Det är riktigt motiverande att registrera sin träning och få feedback från någon, det är dessutom väldigt smidigt att ha med sig passen, kostråd och statistik direkt i mobiltelefonen.

Förslag på utveckling av tjänsten
Jag är på det stora hela väldigt nöjd med hur Pto. fungerar, det är användarvänligt och snyggt men jag har såklart några tankar kring hur man skulle kunna utveckla tjänsten.

  • Möjlighet att betygsätta PT’s. Som kund skulle jag uppskatta att få möjlighet att läsa recensioner skrivna av andra som använt sig av en PT.
  • Bilder och videos. Det går inte i dagsläget att lägga in eller skicka bilder eller videos till sin PT i appen. Bilder skulle vara bra om man har en målsättning som är kopplat till utseendet, videos för att kunna arbeta med teknik i övningar. Bildfunktionen är enligt uppgift på Facebooksidan på gång!
  • Integration med andra tjänster. Jag tror att många som springer skulle uppskatta en integration med andra tjänster som till exempel Runkeeper.
  • Ett levande community. Det skulle vara kul om det byggdes ett mer levande community runt tjänsten, kanske genom att kunna dela sin statistik med andra personer inom appen som också använder tjänsten och få extra pepp. Lite som Fitocracy.

Läs mer på Pto.nu »
Gilla Pto. på Facebook »

Om Johanna Båth

Lever efter mottot "Eat Clean, Train Dirty" och brinner för styrketräning och vegetarisk matlagning, jag tycker även att det är kul med smarta prylar och är hooked på meditation. Jag är exklusiv svensk återförsäljare av varumärket Fashletics® som erbjuder ursnygga smycken för dig som älskar träning och jobbar som marknadsansvarig centralt på på bad- och friskvårdskedjan Medley. Läs mer om mig här »

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Scrolla till överst på sidan