Hem / Hälsa / Skidresa till Ramundberget
Skidresa till Ramundberget

Skidresa till Ramundberget

Förra veckan befann jag mig i Ramundberget i Härjedalen från torsdag till söndag. Ramundberget, ofta kallat ”Ramis” är en skidort som ligger vid vägens ände (bokstavligen) som vilar på fundamentet ”Naturen, Värdskapet och Historien” och som är en del av Funäsfjällen.

Skidresan till Ramundsberget var en pressresa anordnad av Greenwood och jag åkte i egenskap av träningsbloggare. Under resan bodde vi på fjällhotellet Fjällgården och helgen var full av olika aktiviteter, när det kommer till skidåkning har Ramundberget både 300 kilometer längdspår och 41 stycken nedfarter, och när jag inte stod på skidorna så red jag islandshäst, hängde i spaavdelningen, gick på tur till malmgruvorna med sina stalaktiter (som är en slags naturliga isformationer), myste i en fåtölj vid någon av brasorna eller njöt av god mat. Stämningen var på topp, hotellet var fullbokat med det svenska OS-landslaget i skidor som var där för att träna och hela SVT som var där för att sända från Bruksvallsloppet. Ramundberget är ett ställe man åker till för lugn och ro, att vara ute och röra på sig i de vackra omgivningarna och för att äta mat i världsklass. Till skillnad från skidorter som Åre och Sälen så lyser nattklubbarna med sin frånvaro, på hotellet är det lugnt och tyst redan vid elvatiden.

Utsikten från turen till malmgruvorna.

En av de härliga islandshästarna.

Hotellet Fjällgården i Ramundberget.

Maten är en viktig anledning till att jag redan längtar tillbaka till Ramundberget. I fredags åt vi en avsmakningsmeny på restaurang Agatons Restaurang & Bar som sägs vara ett av norra Sveriges bästa kök, med en tredjeplats på DI Weekends åtråvärda topplista. Matfilosofin är ”äkta vara”, som innebär att råvarorna kommer från skogar, ängar och sjöar i trakterna. Och att restaurangchefen Hampus Thunholm med en bakgrund på bland annat Djuret i Gamla Stan brinner för maten på Agatons går det inte att ta miste på. De små rätterna var fantastiska, middagen var verkligen en smakupplevelse. Extra spännande var avslutningen på middagen; Agaton utsågs till årets kaffeupplevelse 2013 av White Guide, kaffet från Stockholm Roast som bryggs med Chemex (en manuell kaffebryggare) var något utöver det vanliga.

Agatons Restaurang & Bar. Väggen till vänster är från originalbyggnaden, Ramundberget tog emot sina första gäster år 1936.

Restaurangchef Hampus Thunholm brygger kaffe med en Chemex.

Men det är inte bara i restaurangerna som smaklökarna kittlas, After Ski på Ramundberget bjöd på öl från Jämtlands Bryggeri (lagern Bärnsten är en ny favorit) och en plocktallrik med bland annat hemgjorda potatischips med timjan, rostade hasselnötter, torkat renkött, rotfrukter, kantareller och knäckebröd från det egna bageriet. Under lördagen skulle vi ha ätit på restaurang Tusen (som ligger på just 1000 meters höjd) som är mångfaldigt prisbelönt i internationella arkitekttävlingar, men på grund av att det var för lite snö för att åka snöskoter upp dit blev den inte av, men jag hoppas på att den är öppen nästa gång jag är där. Då jag är demi-vegetarian (jag äter inte kött men fisk och skaldjur) anpassades menyerna efter det, även vid luncherna på Mor Britas fanns det vegetariska alternativ.

Hela gänget och vår coach som lärde oss skate, något som var helt nytt för mig. Bild lånad från Tanja Dyredand på Ekostil.

I lördags kväll gav jag mig ut ensam i längdspåret och övade på skatetekniken. På söndag morgon hade det fallit 20 cm snö.

Min höst har varit väldigt omtumlande och jag har hållit ett väldigt högt tempo den senaste tiden, den här helgen kändes minst sagt välbehövlig och det tog emot att sätta sig på bussen i söndags. Det jag tar med mig från Ramundberget är ett inre lugn, några nya trevliga bekantskaper och framför allt – en längtan efter att snön ska komma till oss lite längre söderut.

Läs mer om Ramundberget »
Gilla Ramundberget på Facebook »

Om Johanna Båth

Lever efter mottot "Eat Clean, Train Dirty" och brinner för styrketräning och vegetarisk matlagning, jag tycker även att det är kul med smarta prylar och är hooked på meditation. Jag är exklusiv svensk återförsäljare av varumärket Fashletics® som erbjuder ursnygga smycken för dig som älskar träning och jobbar som marknadsansvarig centralt på på bad- och friskvårdskedjan Medley. Läs mer om mig här »

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Scrolla till överst på sidan