Hem / Kost / Protein innan sängdags för bättre återhämtning
Protein innan sängdags för bättre återhämtning

Protein innan sängdags för bättre återhämtning

Att äta sent på kvällen behöver inte vara dåligt. En ny studie visar att proteinintag innan du går och lägger dig kan förbättra din muskelåterhämtning.

Deltagarna i studien vid Maastricht University i Nederländerna var 16 unga män som fick genomföra ett träningspass strax före klockan åtta på kvällen och sedan direkt äta en måltid med protein och kolhydrater. Innan deltagarna skulle sova fick de inta en dryck innehållandes kaseinprotein, ett protein som bryts ned långsammare i kroppen än andra former av protein. Kasein är bland annat det dominerande proteinet i mjölkprotein. Proteinsyntesen (som bland annat reparerar musklerna) ökade med 22% hos de deltagarna som fick kaseinprotein innan sängdags, jämfört med kontrollgruppen som inte fick någon dryck.

Det är viktigt att fylla på med protein efter ett träningspass. Men det är svårt att dra några slutsatser av studien då det involverade ett relativt litet antal personer och enbart män. Studien innefattade bara kvällsträning, därför är det inte säkert att du är i samma behov av extra protein på kvällen om du har tränat under dagen.

Men om du tränar på kvällen kan det vara en bra idé att äta något proteinrikt som en smoothie med proteinpulver eller kesella, en macka med kalkon, en näve nötter, ägg, tonfisk eller keso innan du går och lägger dig. Men se upp så att kvällsmålet inte blir ett kaloriöverskott, det kan göra dig överviktig oavsett varifrån kalorierna kommer.

Källa:
Greatist

Om Johanna Båth

Lever efter mottot "Eat Clean, Train Dirty" och brinner för styrketräning och vegetarisk matlagning, jag tycker även att det är kul med smarta prylar och är hooked på meditation. Jag är exklusiv svensk återförsäljare av varumärket Fashletics® som erbjuder ursnygga smycken för dig som älskar träning och jobbar som marknadsansvarig centralt på på bad- och friskvårdskedjan Medley. Läs mer om mig här »

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Scrolla till överst på sidan