Hem / Träning / Nya riktlinjer för personliga tränare
Nya riktlinjer för personliga tränare

Nya riktlinjer för personliga tränare

För ett par dagar sedan presenterade Konsumentverket, tillsammans med SIS (Swedish Standards Institute) och representanter från branschen nya nationella riktlinjer kring vad en personlig tränare och testledare bör kunna.

Det blir allt vanligare att anlita en personlig tränare (PT) för att få hjälp med sin träning. Fram till idag har vem som helst kunnat kalla sig personlig tränare efter att ha gått allt från en helgkurs till betydligt mer omfattande utbildning. Nu finns nationella riktlinjer och minimikrav för personlig tränare eller testledare.

Friskvårdsföreningar, fitnessklubbar och livsstilsföretag svarar i dag för en stor del av den förebyggande hälsovården. Personliga tränare, mentalcoacher, kostrådgivare, hälsopedagoger och hälsocoacher är några av de yrkesgrupper som jobbar inom denna bransch. Fram till i dag har i det närmaste ingenting gjorts för att kvalitetssäkra kompetens eller tjänster som förmedlas. Detta till skillnad mot sjukvården, som har riktlinjer och standarder för olika tjänster och yrkesgrupper.

Men nu har Konsumentverket tillsammans med SIS och representanter från branschen fastställt riktlinjer för vad en personlig tränare bör kunna. Det kommer nu bli enklare att ta reda på vilka kunskaper en personlig tränare har. Det handlar om lägsta kompetensnivå, kunskaper och färdighet samt etiska regler. – Söker man hjälp av en personlig tränare för att orka mera ska man kunna lita på att den personen har rätt kompetens. Vill det sig illa kan eventuella skador istället förvärras om träningen sker på fel sätt, säger Anatoli Grigorenko, Ylab. – Att det saknas gemensamma kriterier och regler inom området hälsa och tjänster relaterade till välbefinnande leder till skillnader i kvalitet på bekostnad och risk för kunderna, säger Kerstin Jönsson, Konsumentverket.

Jag tycker att det här är en mycket positiv nyhet, då jag upplever att förtroendet för personliga tränare är på god väg att urholkas – något som branschen troligtvis har gjort sig förtjänt av då kvalitetsnivån på utbildningarna är så pass varierande. Även om detta förstås är besvärligt för alla de som är personliga tränare idag så tror jag att en licensiering kommer att leda till att fler personer som är olämpliga som PT:s ”sållas bort”. Enligt min uppfattning är det idag alltför många som lägger 60-70 000 kronor på en utbildning som aldrig kommer att få tillbaka en krona på den investeringen (jag har hört att så få som var femte person som utbildar sig får arbete som personlig tränare).

Jag skulle önska att fler personer riktar blickarna mot de högskoleutbildningar som finns, till exempel har vi en utbildning som heter Tränarprogrammet vid Örebro Universitet som håller väldigt hög nivå.

Jag väntar med spänning på att få se de nya riktlinjerna, samt på att få se reaktionerna från branschen. Vilka är dina tankar kring detta? Dela gärna med dig i kommentarsfältet.

Källa: Pressmeddelande från Konsumentverket

Om Johanna Båth

Lever efter mottot "Eat Clean, Train Dirty" och brinner för styrketräning och vegetarisk matlagning, jag tycker även att det är kul med smarta prylar och är hooked på meditation. Jag är exklusiv svensk återförsäljare av varumärket Fashletics® som erbjuder ursnygga smycken för dig som älskar träning och jobbar som marknadsansvarig centralt på på bad- och friskvårdskedjan Medley. Läs mer om mig här »

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Scrolla till överst på sidan