Hem / Hälsa / Ny upptäckt om träning och fettförbränning
Ny upptäckt om träning och fettförbränning

Ny upptäckt om träning och fettförbränning

Ett nytt forskningsfynd ger hopp om läkemedel mot fetma och typ 2-diabetes. Att träning kan förbättra ämnesomsättningen är känt sedan tidigare men forskarna har inte haft kunskap om varför det är så.

Sven Enerbäck, professor i medicinsk genetik vid Göteborgs Universitet, forskar också om fett och kallar resultatet ”ett extraordinärt fynd”. ”Det är ett stort genombrott i vår förståelse av hur ämnesomsättningen regleras. Upptäckten av hormonet iricin är intressant för att det är första gången som vi har kunnat knyta ett hormon till en ökad mängd brunfett, vilket i sin tur kan leda till att vi lättare kan avge extraenergi”, säger Sven Enerbäck till Vetenskapsradion.

Det finns två typer av fettceller i kroppen; vitt fett som fungerar som fettdepå och brunt fett som omvandlar energi till värme och på så sätt förbränns. Vuxna människor har mest vitt fett, men hormonet iricin som forskarna har upptäckt har förmågan att omvandla vita fettceller till bruna vid fysisk aktivitet. På så vis skulle det kunna vara användbart för att öka ämnesomsättningen och bota fetma och fetmarelaterade sjukdomar som typ 2-diabetes.

Det återstår att se om det kommer att gå att tillverka läkemedel med hjälp av det nya hormonet. Än så länge är forskningen främst gjord på möss men hormonet hos mössen är identiskt likt det som finns hos människan.

Läs mer och hör Sven Enebäck prata om upptäckten i Vetenskapsradion »

Om Johanna Båth

Lever efter mottot "Eat Clean, Train Dirty" och brinner för styrketräning och vegetarisk matlagning, jag tycker även att det är kul med smarta prylar och är hooked på meditation. Jag är exklusiv svensk återförsäljare av varumärket Fashletics® som erbjuder ursnygga smycken för dig som älskar träning och jobbar som marknadsansvarig centralt på på bad- och friskvårdskedjan Medley. Läs mer om mig här »

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Scrolla till överst på sidan