Hem / Hälsa / Nike+ FuelBand vs. Jawbone UP
Nike+ FuelBand vs. Jawbone UP

Nike+ FuelBand vs. Jawbone UP

Till våren lanseras två stycken armband som mäter bland annat fysisk aktivitet, sömn och kostintag; Nike+ FuelBand och UP by Jawbone. Men vad skiljer dem egentligen åt?

Om du är ute efter en kul fitnesspryl eller behöver en boost i motivationen så är ett digitalt armband ett steg längre än stegräknare och löpappar. Nödvändigt? Nej. Prisvärt? Nja. Roligt? Ja! Men frågan är då vilket man ska välja: Jawbone UP, först ut men som har plågats av barnsjukdomar och varit ur produktion under en period eller nya hypade Nike+ FuelBand? Användarrecensioner kommer så fort jag har fått chansen att testa produkterna, tills vidare får ni hålla till godo med en jämförelse.

Utformning
Både Jawbone UP och Nike+ FuelBand är gjorda i gummi och vattenresistanta material. För att vara mer specifik har UP stål under gummit, armbandet går inte att stänga utan hålls på plats av att det är stelt. FuelBand är gjort i termoplastisk elastomer, det är vattenresistant men inte vattentätt. Fuelbandet är något tyngre (27-32 gram) än UP (19-23 gram). Designmässigt är UP diskretare då FuelBand har LED-display.

Batteritid
Jawbone UP’s batteritid håller i tio dagar, Nike+ Fuelband i fyra dagar.

Kompabilitet
Jawbone UP går att plugga in i hörlursuttag till alla iOS-enheter. För koppling till annan hårdvara och laddning krävs en AUX/3,5 mm till USB adapter som ingår. Nike+ FuelBand har ett inbyggd USB och kan även koppla upp sig till smartphones via inbyggd bluetooth, dock enbart till iOS4 och iOS5.

Funktioner
UP vibrerar när du har vart inaktiv för länge och har en funktion som väcker dig när det är som naturligast att vakna – när du är i lätt sömn. FuelBand har en LED-display som visar hur många kalorier du har förbrukat, hur många steg du tagit, hur mycket NikeFuel du tjänat och klocka. Du kan bläddra bland alternativen på displayen med en knapp.

Mobilapp
Mjukvaran är det som skiljer de två armbanden åt i störst utsträckning, även om utseende och känsla är extremt lika skiljer sig funktionerna åt. Då armbandet är tänkt att vara en del av din vardag är det viktigt att du gillar appen.

Jawbone UP-appen är endast tillgänglig till iOS, du kan mäta fysisk aktivitet (steg, distans, kaloriförbrukning, hastighet, rutter, intensitet och tid som du är inaktiv och aktiv), sömnvanor och sömnkvalitet, du kan registrera vad du ätit (det gör du genom att ta en bild av din måltid), och appen erbjuder utmaningar där du kan interagera med andra i UP-communityt om du vill. Informationen skickas till appen via hörlursuttaget med en AUX/3,5 mm kabel.

Nike+ Fuelband’s app å andra sidan skickar trådlöst informationen mellan armbandet och appen via bluetooth. Du sätter ett mål för dagen, sen räknar appen kalorier, mäter rörelser, räknar steg och sammanfattar det och visar hur det går för dig under dagen via LED-displayen som går från rött till grönt i takt med att du når ditt mål. Du kan även dela med dig av dina resultat. Även FuelBand finns bara till iPhone. Men du kan plugga in armbandet i datorn och använda webbappen på samma sätt som mobilappen. FuelBand saknar en funktion som mäter sömn. Något för nästa version kanske?

Pris
Jawbone UP kostar $100, Nike+ Fuelband kostar $149. Vad armbandet kommer att kosta på den svenska marknaden är inte känt än.

Slutsatser
För mig är det här en väldigt jämn match. Båda har fördelar och nackdelar. Jag gillar idén med LED-displayen på FuelBand och att det kommunicerar trådlöst med appen. Men jag tycker att UP är snyggare och jag tycker att sömnfunktionen verkar bra. Den är dessutom några hundralappar billigare. Men min gissning är att FuelBand kommer att bli populärast på den svenska marknaden, mest för att den verkar bli tillgänglig tidigare här. UP har varit slut i lager i den europeiska webbshopen länge och när jag har varit i kontakt med Jawbone så vet de ännu inte när UP kommer att lanseras i Skandinavien.

Läs mer om Nike+ FuelBand här »
Läs mer om Jawbone UP här »

Vilken skulle du välja?

Om Johanna Båth

Lever efter mottot "Eat Clean, Train Dirty" och brinner för styrketräning och vegetarisk matlagning, jag tycker även att det är kul med smarta prylar och är hooked på meditation. Jag är exklusiv svensk återförsäljare av varumärket Fashletics® som erbjuder ursnygga smycken för dig som älskar träning och jobbar som marknadsansvarig centralt på på bad- och friskvårdskedjan Medley. Läs mer om mig här »

2 Kommentarer

  1. Jag köpte ett Nike Fuelband förra helgen, läs om mina första intryck på min träningsblogg traning.kakbloggen.se .

  2. Jag vill ha dem båda. Har alltid sucktat efter Jawbone, men nu sucktar jag mer efter Nike Fuelband. Så nu Nike Fuelband. Tack för en bra jämförelse av dem båda.

    //Mille

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Scrolla till överst på sidan