Hem / Hälsa / Nike+ FuelBand recension
Nike+ FuelBand recension

Nike+ FuelBand recension

Nike+ FuelBand förutspås bli årets fitnesspryl. Bandet släpptes i USA i början av året, den 1 maj slog FuelBand ner i Storbritannien med ett begränsat antal på Nike Town och en nyöppnad FuelStation i köpcentret Box Park i London. Det är ännu oklart när bandet kommer att finnas i butiker i Sverige, förmodligen får vi vänta tills i sommar. Jag lyckades lägga vantarna på ett exemplar när jag var i New York för några veckor sedan.

Nike+ FuelBand är ett digitalt armband som mäter fysisk aktivitet. Varje dag sätter du ett mål för din aktivitetsnivå, allt eftersom du närmar dig ditt mål visar de 20 stycken LED-lampor på bandet från rött till grönt. Displayen visar förutom Fuel även kalorier, steg och tid. “The NIKE+ FuelBand is a way for Nike to further evolve the exciting possibilities of merging the physical and digital worlds,” sa Nike’s VD Mark Parker när Nike+ FuelBand lanserades i New York. “Nike has always been about inspiring athletes, and the Nike+ FuelBand will help motivate them in a simple, fun and intuitive way”.

Till skillnad från kalorier som varierar beroende på kön och kroppsstorlek är NikeFuel en normaliserad skala där alla får samma poäng för samma aktivitet. Se gärna Nike’s film om Nike+ Fuel nedan.

Nike kallar tekniken bakom FuelBand för Oxygen Kinetics, vilket innebär att de har mätt testpersoners syrgasförbrukning vid olika rörelser. Sedan har Nike låtit några av världens främsta experter inom idrottsvetenskap arbetat fram algoritmerna till NikeFuel. När du bär FuelBand registrerar en treaxlig accelerometer dina rörelser och översätter dem till NikeFuel.

Jag har utfört en mängd olika aktiviteter under veckorna jag burit mitt FuelBand, bland annat styrketräning, spinning, klättring, badminton, volleyboll, yoga, löpning, cykling och kettlebells. Det har varit otroligt motiverande att använda FuelBand, även för mig som vet att jag lever ett aktivt liv.

Så vad mäter Nike+ FuelBand? Enligt Nike’s supportsida mäter det följande: ”The Nike+ FuelBand tracks running, walking, dancing, basketball, Frisbee, and scores of everyday actions. It is less suited for resistance activities like weight lifting or yoga, as it is only designed to measure activity where your wrist is moving as part of your overall movement. It doesn’t track biking or flying . . . at least, not yet. And it’s not recommend for use while swimming (it’s water resistant but NOT waterproof)”.

Setup
Det är väldigt enkelt att börja använda FuelBand om du har en Mac, jag har ej testat med en PC. Jag hade lite bekymmer med att parkoppla armbandet till min iPhone men det fungerade efter några försök.

Community
Det går väldigt smidigt att registrera sig som användare på Nike.com genom exempelvis sitt Facebookkonto. Så fort du sätter ditt FuelBand i USB-ingången så öppnas Nike+ Connect och du skickas till inloggningssidan. Bandet synkroniseras snabbt med datorn och du får tillgång till mer detaljerad statistik, kommentarer och hur många dagar du nått ditt mål. Här kan du dessutom dela dina resultat i sociala medier. Jag tycker att det är kul att se hur mycket jag rör på mig i jämförelse med andra  min åldern samt hela Nike+ Communityt.

På Nike.com finns det möjighet att jämföra din senaste vecka med andra personer i Nike+ communityt.

Detaljerad information om dagen i relation till ditt mål (jag passar på att skryta med min poäng).

App
I Nike+ FuelBand appen kan du se mer utförlig statistik genom att synkronisera trådlöst via bluetooth. Bluetooth drar dock mycket batteri i min stackars 3GS så jag synkroniserar helst till datorn.

Så här ser mobilappen ut.

Användning
Nike rekommenderar ett dagligt mål på minst 2000 NikeFuel, du kan ställa in målet själv i din användarprofil. Du kan även enkelt ställa in vad armbandet ska visa för värde först när du trycker på knappen. Jag har satt ett mål på minst 3000 NikeFuel. Nike skattar 3000 Fuel som en aktiv dag med något träningspass och 5000 Fuel som en extremt aktiv dag.

Design
Designen på FuelBand är väldigt diskret och när lamporna lyser upp (styrkan anpassas automatiskt efter hur ljust det är) ser armbandet smått futuristiskt ut.

Storleksguide
Nike+ FuelBand finns i storlekarna S, M och L. Varje band levereras med två stycken förlängningsdelar, det går även att ta loss en del på själva bandet. Ladda ned storleksguide här ».

Pris
I USA kostar FuelBand $149, i Storbritannien är prislappen £139.

Svagheter
För mig är den största svagheten hos Nike+ FuelBand att det inte mäter cykling, även om det tickar iväg några hundra Fuel av armrörelserna så är det inte gjort för att mäta cykling. Då jag oftast cyklar en till två mil om dagen blir det rätt mycket aktivitet som inte räknas. Detta kanske skulle kunna lösas med en sensor i skon?

För dig som simmar kan det vara bra att vara medveten om att armbandet tål lite svett och vatten men inte är helt vattentätt. FuelBand  är inte optimalt för löpning, det kan inte ersätta en löparklocka då det inte mäter hastighet och sträcka.

FuelBand kan inte heller mäta motstånd vid till exempel styrketräning och yoga, det betyder att du inte får mer Fuel för ett marklyft med 100 kg än du får med ett med 20 kg. Mitt tips är att komplettera med en träningsdagbok om du styrketränar och vill mäta ditt resultat för optimal motivation.

Dessa problem skulle Nike delvis kunna lösa genom att ha en funktion där du manuellt kan registrera nämnda aktiviteter, på samma sätt som du kan göra i Runkeeper. Men min gissning är att Nike gör som Apple och lanserar nya uppdaterade versioner produkten regelbundet med fantastiska funktioner som du inser att du inte kan leva utan.

Slutsatser
Jag tycker att Nike+ FuelBand är en rolig pryl som har stor potential att motivera många människor till ett mer aktivt liv. Till skillnad från all avancerad utrustning som finns för träning idag så känns FuelBand som en vettig produkt som även kan tilltala människor som vill röra på sig mer i vardagen, utan att för den sakens skull hålla reda på dämpningar i skor och sitt VO2max.

Läs mer om Nike+ FuelBand på Nike Store Sweden »
Ladda ner användarguide för Nike+ FuelBand »

Om Johanna Båth

Lever efter mottot "Eat Clean, Train Dirty" och brinner för styrketräning och vegetarisk matlagning, jag tycker även att det är kul med smarta prylar och är hooked på meditation. Jag är exklusiv svensk återförsäljare av varumärket Fashletics® som erbjuder ursnygga smycken för dig som älskar träning och jobbar som marknadsansvarig centralt på på bad- och friskvårdskedjan Medley. Läs mer om mig här »

2 Kommentarer

  1. säljer två nya fuelband på tradera om någon är intresserad!

  2. hej

    jag är intresserad av att fuelband ???

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Scrolla till överst på sidan