Hem / Hälsa / Ett manifest i tider av hälsohets
Ett manifest i tider av hälsohets

Ett manifest i tider av hälsohets

Det sägs att vi lever i en tid av hälsohets. Jag vet att jag skriver en blogg som heter Healthaholic men jag hoppas att ni förstår att det ryms ironi i det namnvalet. Är det bara jag eller har hälsohetsen den här hösten nått någon slags all time high? Till och med jag som är vansinnigt intresserad av träning och kost blir alldeles matt av alla tidningsomslag som basunerar ut ”Så får du din drömkropp”, dieter som heter olika slags bokstavs- eller sifferkombinationer och att var och varannan kändis släpper en bok som ska hjälpa det svenska folket att gå från att vara soffpotatisar till vältränade. Här är mitt manifest.

Träna för att du älskar din kropp, inte för att du hatar den. För att du vill vara stark, pigg, frisk och glad och finnas där för dina nära och kära under en lång tid framöver. Inte för att du vill ha bort gäddhänget på dina armar, fettet på din mage eller celluliterna på din rumpa. Jag är nog inte den enda som stått och synat sig själv framför spegeln, klämt på sin mage och sina lår och sagt till sig själv ”Usch! Jag MÅSTE springa intervaller imorgon för att bli smalare”. Vad hade hänt om någon annan hade sagt så till dig? Din bästa vän, din partner eller din mamma? Respektera din kropp.

Ät för att ge din kropp den näring och energi den behöver och för den njutning som mat ger. Inte för att maten är snabblagad, kalorisnål eller billig. Ät inte för att dämpa negativa känslor. Stanna upp ett ögonblick innan du äter din mat och fundera på var maten kommer ifrån. Knappa inte på smartphonen medan du äter.

Sov för att ge din kropp och din hjärna återhämtning så att den kan fungera optimalt. Släng ut teven från sovrummet. Ha rutiner på kvällen som låter kroppen veta att det snart är dags att sova.

Stryk ordet måste ur ditt vokabulär, du måste ingenting. Du väljer att göra saker. Även att inte göra någonting är ett val.

Reflektera över vad du förmedlar för slags värderingar till barn och ungdomar i din närhet, idag vill var femte sjuårig flicka vara smalare och på gymnasiet bantar varannan tjej.

Var rädd om din motivation, den är ömtålig. Sätt för all del mål för din hälsa, men döda inte glädjen i det hela genom stenhård disciplin. Om du finner dig själv bäva inför att gå iväg till gymmet, rör på dig på något annat vis  – ta en promenad i skogen, gå på ett peppande gruppträningspass eller dra ihop ett innebandylag. Att röra på sig borde vara lika självklart som att borsta tänderna, men det finns säkert tusen olika aktiviteter att välja mellan, det är ditt ansvar är att hitta det som passar just dig.

Anpassa din träning efter ditt liv, inte ditt liv efter din träning.

Lyssna på din kropp. Ta en vilodag när kroppen känns sliten, träningen ska ge dig energi, inte ta den ifrån dig.

Gör mer av det som gör dig lycklig.

Ta hand om dig själv, damn it.

Läs mer om hälsohets:
Dagens Nyheter – Den nya hälsohetsen

 

Om Johanna Båth

Lever efter mottot "Eat Clean, Train Dirty" och brinner för styrketräning och vegetarisk matlagning, jag tycker även att det är kul med smarta prylar och är hooked på meditation. Jag är exklusiv svensk återförsäljare av varumärket Fashletics® som erbjuder ursnygga smycken för dig som älskar träning och jobbar som marknadsansvarig centralt på på bad- och friskvårdskedjan Medley. Läs mer om mig här »

3 Kommentarer

 1. TACK! Tänkte på det här igår. 2013 har varit året min kroppsuppfattning rubbades. Jag som brukade vara så sjukt nöjd med min kropp kommer ibland på mig själv med att kolla kalorierna där bak på matpaketen, har blivit påverkad omedvetet. Långsamt men säkert bygger jag upp mitt självförtroende igen, och tränar för att må bra.
  Du är grym!

 2. Bra skrivet! Helt rätt!

  Ibland oroar jag mig för vad som händer med oss när vi hela tiden jämför oss med andras ”superliv” på sociala medier.

  Nä, låt lagom få komma tillbaka!

 3. Ditt manifest är jättebra!
  Mycket bra skrivet!!!!!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Scrolla till överst på sidan