Hem / Hälsa / Kassa matvanor hotar svenskarnas hälsa
Kassa matvanor hotar svenskarnas hälsa

Kassa matvanor hotar svenskarnas hälsa

Livsmedelsverket presenterade idag Riksmaten 2010-2011, resultatet av en nationell matvaneundersökning bland vuxna i Sverige. Även om vi har bättrat oss på några punkter så är forskarna oroade över svenskarnas matvanor.

Jag börjar med de positiva förändringarna; De senaste 20 åren har svenskarna blivit bättre på att äta både frukt, grönsaker, fisk och använder i större utsträckning fleromättade fetter i matlagningen. Resten av undersökningen är tyvärr ingen rolig läsning.

Svenskarnas matvanor i korthet:
– Åtta av tio äter för lite frukt och grönt.
– Sju av tio äter för lite fisk.
– Nio av tio äter för lite fullkorn.
– Åtta av tio äter för mycket mättat fett.
– Fyra av tio äter för mycket socker.
– Sju av tio äter för mycket salt.

Nära 2000 personer i åldern 18-80 år från hela landet deltog i undersökningen, deltagarna fick under fyra dagar registrera allt de åt och drack och sedan svara på en enkät med ett femtiotal frågor. Riksmaten 2010-2011 är den tredje rikstäckande matvaneundersökningen som Livsmedelsverket utför, den första gjordes 1998 och den senaste 1997-98.

Allra sämst matvanor har unga kvinnor och män (18-30 år). Svenskarnas dåliga matvanor tillsammans med inaktivitet har påverkat vikten, idag är fler vuxna män överviktiga eller feta än normalviktiga. 44% av männen är överviktiga och 13% lider av fetma (har ett BMI över 30) medan kvinnorna ligger något bättre till – 28% är överviktiga och 14% feta.

Precis som Inger Andersson, Livsmedelsverkets generaldirektör konstaterar i sin debattartikel i Dagens Nyheter idag så får det här allvarliga konsekvenser, både för individen och samhället. Forskarna är eniga om att upp till en tredjedel av alla cancerfall och 30-50% av alla fall av hjärt- och kärlsjukdomar skulle kunnas förebyggas med bra matvanor, fysisk aktivitet och normalvikt.

Vi får hoppas att Göran Hägglund menade allvar tidigare i år när han föreslog en nationell kraftansamling om hur vi ska få stopp på fetmaepedemin. Så här kan vi ju inte ha det.

Läs Riksmaten 2010-2011 hos Livsmedelsverket »
Läs Livsmedelsverkets debattartikel i DN idag »

Källa: Livsmedelsverket

Om Johanna Båth

Lever efter mottot "Eat Clean, Train Dirty" och brinner för styrketräning och vegetarisk matlagning, jag tycker även att det är kul med smarta prylar och är hooked på meditation. Jag är exklusiv svensk återförsäljare av varumärket Fashletics® som erbjuder ursnygga smycken för dig som älskar träning och jobbar som marknadsansvarig centralt på på bad- och friskvårdskedjan Medley. Läs mer om mig här »

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Scrolla till överst på sidan