Hem / Träning / Hör fysisk och mental styrka ihop?
Hör fysisk och mental styrka ihop?

Hör fysisk och mental styrka ihop?

På sistone har jag funderat en del kring vad det är som har gjort att jag har fastnat för styrketräning. Jag har styrketränat från och till i cirka 10 år nu men på en mer seriös nivå de senaste åren, och det känns som att det bara blir roligare och roligare. Jag blir fascinerad över det faktum att jag känner mig som ett exalterat barn som just klivit in i en stor lekpark när jag kommer till ett schysst gym och att jag får hejda mig själv ibland för att jag inte vill vara träningsnörden som pratar entusiastiskt om marklyft i en halvtimme på en fest. Vad är det egentligen som är så förbannat härligt med att lyfta något tungt och ställa ner det igen? Styrketräningen har gett mig en kropp som jag är nöjd med och den ger mig förstås också en rad olika hälsofördelar. Men det är knappast tanken på att se snygg ut i en tajt klänning eller att jag ska förebygga hjärt- och kärlsjukdomar som gör att jag är på gymmet cirka fem dagar i veckan året runt.

För mig går fysisk styrka och mental styrka hand i hand. Att uppnå fysiska mål, bygga sig starkare och att behärska tekniken i nya övningar gör att jag vågar anta utmaningar även utanför gymmet. Anledningen till att jag brinner för styrketräning handlar alltså inte bara om att den gör mig vältränad och hälsosam, utan att den gör mig balanserad mentalt och stärker mitt självförtroende. De dagarna som det känns som att världen är emot en så finns det få saker som har den effekt som att gå till gymmet och lyfta en timme med arg rock i hörlurarna har. Det är på något vis omöjligt att känna sig svag mentalt när man är stark fysiskt, och att uppnå mål man först trodde var omöjliga gör underverk för självförtroendet.

Läs gärna Nia Shanks inlägg Get Strong – Get Confident.

Klicka på gilla-knappen nedan om du upplever att styrketräningen har gett dig bättre självförtroende!

 

Om Johanna Båth

Lever efter mottot "Eat Clean, Train Dirty" och brinner för styrketräning och vegetarisk matlagning, jag tycker även att det är kul med smarta prylar och är hooked på meditation. Jag är exklusiv svensk återförsäljare av varumärket Fashletics® som erbjuder ursnygga smycken för dig som älskar träning och jobbar som marknadsansvarig centralt på på bad- och friskvårdskedjan Medley. Läs mer om mig här »

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Scrolla till överst på sidan