Hem / Kost / Hemmagjorda proteinbars
Hemmagjorda proteinbars

Hemmagjorda proteinbars

Dessa proteinbars är (misstänksamt) enkla att göra, de innehåller inga konstigheter och du behöver inte använda något speciellt bakprotein då de inte ska gräddas. De innehåller dessutom nästan 20 gram protein per bar trots att energiinnehållet bara är 200 kalorier.

Just när jag hittat den perfekta proteinbaren i handeln får jag ett tips av Michael att testa ett recept från amerikanen Scooby (som för övrigt är en muskulös 50-åring som bakar i bar överkropp och fiskarhatt) på hemmabakade proteinbars. De visade sig vara löjligt enkla att göra, kostar bara några kronor per bar och är dessutom riktigt goda. Tack Michael! Scoobys bars är utformade för måltidsersättning så jag valde att göra hälften av receptet och göra 10 bars av smeten, proteinbarsen är lämpliga som mellanmål eller efter träning.

Näringsvärdet ser ut ungefär så här (för en bar): 200 kalorier, 19,2 g protein, 14,4 g kolhydrater, 6,5 g fett.

Hemmagjorda proteinbars
(10 stycken)
Ingredienser:

200 g naturligt proteinpulver
100 g havregryn
Ca 1 dl mjölk (det går bra att använda havre-, soja- eller mandelmjölk)
50 g ekologiskt jordnötssmör (jag använder Fitnessguru)
50 g honung (kan bytas ut mot lönnsirap eller agave)
30 g kakao

30 g mörk choklad att täcka barsen med (kan uteslutas)

Gör så här:
Blanda alla torra ingredienser och honung i en skål, tillsätt lite mjölk i taget och rör om (gärna med händerna) tills smeten har blivit kladdig men väldigt fast (tänk mjölksyra i fingrarna). Bred ut på ett bakplåtspapper. Smält chokladen och bred över proteinbarsen. Ställ in i kylen en stund så att chokladen stelnar, skär sedan kakan i lagom stora bars. Slå in barsen i plastfolie. Håller sig runt en vecka i kylen, kan även frysas.

Nästa gång funderar jag på att testa att söta proteinbarsen med dadlar istället för honung för att få lite mer kolasmak, jag tror även att det kan vara gott att blanda i lite hackade jordnötter för att få lite mer crunch. Är det någon som har något annat tips eller idé? Dela gärna med dig i kommentarsfältet.

 

Om Johanna Båth

Lever efter mottot "Eat Clean, Train Dirty" och brinner för styrketräning och vegetarisk matlagning, jag tycker även att det är kul med smarta prylar och är hooked på meditation. Jag är exklusiv svensk återförsäljare av varumärket Fashletics® som erbjuder ursnygga smycken för dig som älskar träning och jobbar som marknadskommunikatör på på bad- och friskvårdskedjan Medley. Läs mer om mig här »

32 Kommentarer

  1. Ska lätt göra efter detta receptet, tycker det verkar perfekt och ser riktigt goda ut!

    Tack!!

  2. Kan man ersätta eller utesluta proteinpulvret?

  3. Ingår mörk choklad i det ungefärliga näringsvärdet? Får testa de inom snar framtid!

    • Johanna Båth

      Ja, den mörka chokladen ingår i näringsvärdet – utan den landade barsen på cirka 183 kcal styck (3 g mörk choklad är ca 17 kcal).

  4. Filip Svensson

    Hejsan! Jag gjorde dessa proteinbars och dom blev supergoda. Det enda som jag blev missnöjd med var att konsistensen blev som chokladbollar efter tag när man tagit ut dom ur kylen/frysen. Jag lade till en banan i smeten, kan det vara den som orsakat det? Jag vill gärna att dom ska hålla samma fina ”matiga” konsistens som proteinbarsen man köper.

    • Kul att du gillade barsen Filip! Jag skulle tippa på att det är bananen som gör barsen mjuka. Mina håller sig fasta och ”sega” trots att de är utanför kylen (även om de mjuknar en aning). Om du vill ha med en banan skulle jag nog minska ner på eller helt skippa mjölken då jag misstänker att det blir för mycket vätska.

  5. Enkla att göra och blev riktigt goda! Lite nyfiken bara, vad väger dina bars/st? Mina ligger mellan 50-68g

    • Vad kul att du gillar dem Christian! Jag lyckas aldrig skära dem särskilt jämnt, men mellan 50-60 gram brukar de landa på.

  6. Wow! Verkligen super bra recept. Uppskattades av alla i min närhet som fått prova.
    Testade att tillsätta lite nyponskalmjöl denna gången så nu återstår det att se resultatet 🙂

  7. Tänkte att jag skulle dela med mig av att mitt recept. Det blir inte bars utan blir ”bollar”, liknande havrebollar:
    Receptet ungefär:
    – 2 msk kakoa
    – 2 msk kokosmjöl
    – 2 msk mandelmjöl
    – 1- 2 msk stevia (beroende på hur sött man vill ha det)
    – 1,5 dl proteinpulver (ej smaksatt)
    – 3 dl havregryn
    – 1 rått ägg
    – 4 msk cocosolja
    – 0,5–1 dl kaffe, styr konsistensen

    Blanda, blir väldigt kladdigt. Rulla i cocos-flingor, förvaras i kylskåp.

  8. Hur mkt är 50g honung ungefär? En matsked?

    • Efter en snabb googling kan jag konstatera att densiteten på honung är ca 1,36 g per 1 ml. Så 50 g skulle vara cirka 37 ml, alltså ca 2,5 msk (en msk är 15 ml). Jag ska ta mig tid att omvandla allt i receptet. Någon gång ;).

  9. Supergott och enkelt! Tack för receptet, kommer finnas i min skolväska som mellanmål framöver. Jag hade vatten istället för mjölk då jag är laktos- och glutenintolerant.

  10. Tack Johanna, uhhhmm rena godis! Jag ändrade lite och lade lite eko lakitspulver, eko äktavanillj pulver och mandelsmör…

  11. Förlåt om detta är väldigt sent men tänkte bara fråga 😉

    Kan man ha sötströ istället för honungen? 🙂

    • Honungen tillför ju lite vätska och gör smeten mer kletig så det blir nog inte lika bra, men du kan ju alltid testa!

  12. Hej! 🙂
    Får jag kopiera ditt inlägg till min blogg för att föra vidare?
    Länkar såklart dig i så fall 🙂
    MVH Emma

  13. Har provat de här idag och de blev bra. Tack för receptet! Jag hade samma fråga som Emma ovan, vill gärna lägga ut receptet på min blogg? Givetvis med länk tillbaka till dig!

  14. Tack för det här receptet!! tipsar det vidare hit och dit och provar en del varianter och mumsar på för fulla muggar!! Toppengott =)

  15. Receptet är alltså proteinbars och de innehåller 200kcal per bit? Men om man väljer att göra som han hade från början , blir kalorierna då på 400?? Bara så att jag är med på noterna 🙂

  16. Supergoda, smakar precis som en proteinbar! Och sjukt mättande;) Använde detta till min blogg, hoppas det var okej! Länkade såklart.

  17. Hej, är det någon som testat dessa med smaksatt proteinpulver?

  18. Hej.
    Har du något förslag på ersättning till jordnötsmör? Får varken ha det eller något annat slags nötter eller mandel i dotterns skola. Mvh Maria

    • Hej Maria! Då skulle jag testa att köpa eller göra smör gjort på solrosfrön istället, är det tillåtet tror du? Lycka till!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Scrolla till överst på sidan