Hem / Träning / Fler söker hjälp mot ortorexi
Fler söker hjälp mot ortorexi

Fler söker hjälp mot ortorexi

Enligt Frisk och Fri, riksföreningen mot ätstörningar söker allt fler hjälp mot ortorexi som innebär att man är tvångsmässigt fixerad vid kost och träning. En av förklaringarna enligt pressansvarig Hanna Kihlander kan sociala medier som Facebook och Instagram vara en orsak till ökningen.

Jag har tidigare skrivit om träningsberoende som på många sätt påminner om ortorexi, med skillnaden att en ortorektiker är tvångsmässigt fixerad vid både träning och kost. Ätstörningen Ortorexia Nervosa har inte en egen diagnos under räknas till kategorin ÄS UNS – ”Ätstörning utan närmare specifikation. Ortorexi myntades 1997 av den amerikanske läkaren Steven Bratman, ordet kommer från grekiskans ”ortodox” som betyder renlärig. Steve Bratman har skrivit en bok om sjukdomen som heter Health Food Junkies.

Hanna Kihlander som är pressansvarig på Frisk och Fri, riksföreningen mot ätstörningar, menar att gillamarkeringar på sociala medier triggar vårt bekräftelsebehov. Betydligt fler hör av sig till Frisk och Fri med den här typen av problem nu än för två år sedan.

Kan all fitspo i sociala medier vara orsaken till att söker hjälp mot ortorexi?

Steven Bratmans test för ortorexi

 • Tillbringar du mer än tre timmar per dag med att tänka på din diet?
 • Planerar du dina måltider flera dagar i förväg?
 • Är näringsvärdet på din måltid viktigare än nöjet att äta den?
 • Har din livskvalitet minskat medan kvaliteten på din mat ökat?
 • Har du blivit striktare mot sig själv på senaste tiden?
 • Har din självaktning fått en kick av att äta hälsosamt?
 • Har du gett upp mat som du brukade njuta av, för att äta rätt mat?
 • Gör din diet det svårt att äta ute, så att du distanseras från familj och vänner?
 • Känner du skuld när du frångår din diet?
 • Känner du dig tillfreds med dig själv och i total kontroll när du äter hälsosamt?

 Om du svarar ja på fyra stycken frågor eller fler kan det finnas en risk för att du lider av ortorexi enligt Steven Bratman.

Jag skulle vilja veta hur stor ökningen av människor som söker hjälp mot sjukdomen är. Jag är även skeptisk till att det skulle vara så enkelt som att de sociala medierna kan beskyllas för ökningen. Vad tror du?

Läs mer om ortorexi
Sveriges Radio – Allt fler söker hjälp mot träningsmani
Dagens Nyheter – När träningen och kosten saknar all balans
Netdoktor – Ätstörning UNS och ortorexi

Om Johanna Båth

Lever efter mottot "Eat Clean, Train Dirty" och brinner för styrketräning och vegetarisk matlagning, jag tycker även att det är kul med smarta prylar och är hooked på meditation. Jag är exklusiv svensk återförsäljare av varumärket Fashletics® som erbjuder ursnygga smycken för dig som älskar träning och jobbar som marknadsansvarig centralt på på bad- och friskvårdskedjan Medley. Läs mer om mig här »

4 Kommentarer

 1. Jag tycker precis tvärtom! Jag oroar mig för att folk INTE tänker på vad de äter. Vi satt på ett fik häromdagen och noterade att 60-70% var riktigt överviktiga av de som gick förbi. Jag tycker att alla vi behöver tänka på vad vi stoppar i oss och att vi alla borde tänka på att vi ska röra på oss. Världen är inte som den har varit och maten har också ändrats. Äter vi det vi känner för rakt upp och ner så blir det oftare fel än rätt. Många (inkl jag) tycker att sött och fett och snabbt är gott, och om vi hela tiden väljer det enkla så blir vi sjuka. Om man säger ja på ex frågan ”Känner du skuld när du frångår din diet?” så är det inte bra, det förstår jag. Men om man svarar ja på frågan ”Har du gett upp mat som du brukade njuta av, för att äta rätt mat?” så är det JÄTTEBRA:)
  Ha det bäst!:)

 2. Som alltid har en ett eget ansvar och jag tror inte att det är så lätt som att skylla på media.
  Med det sagt har det blivit en rejäl hälsoboom på senaste, vi kan nästa sätta startskylten vid ”Strong is the new skinny”

  Jag vet inte vad som är ”värst” att utsättas för naturlig smala tjejer och vilja se ut så
  eller se ”squats made this ass” överallt och hetsträna

  Viktigt ämne, bra att du tar upp det!

 3. Hej, det är jag som är Hanna som du skriver om som jobbar för F&F. Det är väldigt många orsaker som kan ligga bakom att någon drabbas av ortorexi, eller en annan ätstörning. Troligen finns det lika många orsaker som det finns sjuka. Men hysterin i sociala medier kan vara en trigger, men inte en orsak.

  • Vad kul att du hittade hit Hanna! Jag tycker att det är ett viktigt förtydligande, tack så mycket för din kommentar :).

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Scrolla till överst på sidan