Hem / Träning / Får fitspo dig att må dåligt?
Får fitspo dig att må dåligt?

Får fitspo dig att må dåligt?

Det har den senaste tiden diskuterats om ”hälsohetsen” i sociala medier som Facebook och Instagram i form av bilder på vältränade kroppar och träningscitat (så kallad fitspo eller fitsporation) kan få människor att känna sig missnöjda med sig själva och kanske till och med orsaka ätstörningar.

Jag har följt den här diskussionen med intresse, jag blir själv väldigt motiverad av den här typen av bilder men har också insett att en del blir stötta av dem. Men om man mår dåligt för att man jämför sig själv med de här bilderna så tror jag att det är en viktig detalj man har missat – de här människorna är fitnessmodeller. Det innebär flera saker:

1. De lägger ner oerhört mycket tid och energi på att se ut så som de gör. Inte går du runt och förväntar dig att bli uttagen till landslaget för att du lirar korpfotboll en gång i veckan? Att tävla i bodybuilding eller fitness kräver enormt mycket hård träning och en tuff diet. Har du någonsin undrat varför de som är störst på gymmet alltid verkar vara där när du är där? Det är inte så att ni alltid tajmar varandra, de är där väldigt ofta. De tar inte fem öl på after worken, de skippar desserten, de går upp två timmar tidigare än alla andra för att hinna med en powerwalk innan jobbet. Ofta har de här människorna lagt år på att hitta vilken träning som ger bäst resultat och ligger på ett kaloriunderskott i månader innan en tävling eller fotografering. Sen tillkommer ofta en tömning och en laddning precis innan. Jag har hört att man håller toppformen i ungefär 70 timmar.

2. De ser inte ut så här jämt. Det är inte ovanligt att det skiljer tiotals kilon på vilken vikt man ligger på vid tävling eller en fotografering och ens vikt off-season.

3. Det är inte ens ett särskilt hälsosamt ideal att sträva efter. På samma sätt som elitidrott knappast kan ses som hälsosamt kan inte heller bodybuilding eller fitness göra det. När man tävlar i fitness eller bodybuilding ligger man ofta på en fettprocent som tjej på cirka 10-12%, medan killar ligger runt 6-7%. Det är på eller under svältgränsen för tjejer och strax över för killar. För tjejer innebär det ofta hormonrubbningar som gör att man förlorar mensen, då man helt enkelt är för undernärd för att kunna bära eller föda barn.

Jag hoppas att du nu förstår det orimliga i att förvänta sig att man som vanlig människa ska gå runt med ett sex-pack året runt. Jämför dig för guds skull inte med de här människorna om du inte själv är villig att göra det som krävs. Men det hindrar en inte att se på deras kroppar och beundra och respektera dem och kanske bli inspirerad och motiverad i sin egen träning. Jag tycker att de här människorna är hur vackra som helst! Shoot me.

Om du känner att de här bilderna får dig att må dåligt, följ inte människor som heter något i stil med @fitness_models_daily på Instagram, sluta gilla ”Beast Motivation”-sidan på Facebook, köp inte tidningar med rubriken ”Platt mage på en vecka!”. Jag tycker att det är fel att vi matas med ett ideal i medierna som någon promille av befolkningen kan leva upp till, men det är knappast någonting nytt. Jag tror inte heller att det är enbart de snedvridna kroppsidealen som gör att en del drabbas av allvarliga ätstörningar, utan att det är fler faktorer som spelar in.

Har jag fel?

Läs gärna Molly Galbrights inlägg Extreme Leanness: The Good, The Bad and The Ugly.

Om Johanna Båth

Lever efter mottot "Eat Clean, Train Dirty" och brinner för styrketräning och vegetarisk matlagning, jag tycker även att det är kul med smarta prylar och är hooked på meditation. Jag är exklusiv svensk återförsäljare av varumärket Fashletics® som erbjuder ursnygga smycken för dig som älskar träning och jobbar som marknadsansvarig centralt på på bad- och friskvårdskedjan Medley. Läs mer om mig här »

En kommentar

  1. Jadu Johanna

    Du har en valid point i det du säger. Dina punkter beskriver en skeptiker till fitness som livsstil och sport. SJälvklart finns det nackdelar, men det gör det med precis alla sporter.

    Det finns nackdelar med att jobba hela livet som byggarbetare, frisör, eller vanlig kontorsråtta också. Arbete sliter ut människan.

    Vad man dock kan göra med en motivation/hets omkring oss är att tvinga fler människor in i ett välmående, fysiskt aktiv livsstil. Självklart kommer folk som är osäkra på sig själva hamna i kläm, men dessa finns ju ändå. Det är de som sitter och kollar i veckotidningarna och följer kändisbloggar och drömmer om hur bra andra har det.

    I det stora hela tjänar fler på det än de som förlorar på det, och då är det ju bra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Scrolla till överst på sidan