Hem / Träning / Den moderna kvinnan är svagare än sin mormor
Den moderna kvinnan är svagare än sin mormor

Den moderna kvinnan är svagare än sin mormor

Mycket talar för att människan idag blir allt svagare, dagens generation har inte samma styrka som sina föräldrars eller mor- och farföräldrars generation. Detta gäller speciellt kvinnor. Sedan 1985 har människors muskelstyrka och muskeluthållighet minskat med åtta till tio procent.

Jag ramlade över den här intressanta artikeln i The Daily Mail och kände att jag ville återge delar av den, läs den gärna i sin helhet.

Enligt Dr Grant Tomkinson, en ledande forskare inom träningstrenders förändring över tid vid University of Australia nådde genomsnittsmänniskans muskelstyrka sin pik i mitten av 1980-talet, sedan dess har vi ökat i vikt men våra muskler har blivit svagare och svagare. Fysioterapeuten Sammy Margo i London säger till The Daily Mail att hon ”ser en epedemi av svaga kvinnor som inte har någon muskelstyrka”, hon menar att det är både smala kvinnor som inte har tillräckligt starka muskler för att stödja ryggraden och överviktiga kvinnor som inte har några muskler under fettet.

Tjejer vill vara smala, inte starka
Professorn Ken Fox vid University of Bristol säger: ”Majoriteten av de unga kvinnorna vill vara smala. På grund av att de både äter och tränar för lite får de en svag muskulatur – det är inte särskilt hälsosamt.” Enligt en undersökning från Women’s Sport and Fitness Foundation anger 40 procent av kvinnorna att utseendet är den viktigaste motivationsfaktorn till träning. Med andra ord verkar utseende gå före hälsa för många. I en annan studie från samma institut med 1 500 skolungdomar uppgav häften av de 14-åriga tjejer som deltog i undersökningen att det ”inte var feminint” att bli svettig, och en tredjedel av killarna tyckte att tjejer som är sportiga inte är feminina.

Professor Fox tror att tjejer och kvinnor undviker styrketräning av rädsla för att bli för muskulösa och ”bulkiga”. Fox framhåller att man som tjej inte behöver oroa sig för att styrketräning ska resultera i att man ser ut som Arnold Schwarzenegger då muskeltillväxt till stor del är kopplat till hormonet testosteron som naturligt är mycket lägre hos kvinnor, inte heller är det möjligt att få en så pass väldefinierad muskulatur som en manlig kroppsbyggare då kvinnor generellt inte kan gå ner under tio procent i kroppsfett medan män kan gå ner så lågt som fyra procent.

Muskler spelar roll
Många studier har visat att människors muskelstyrka kan vara en av de viktigaste faktorerna för ett långt liv. Musklerna är ”byggställningen” som håller upp kroppen och skyddar leder och ben. En utvecklad muskulatur minskar risken för fallskador när man blir gammal. Professor Janet Lord, chef för the Arthritis Research UK Centre for Musculoskeletal Ageing Research säger: ”Muskler låter dig kontrollera dina rörelser. Om du ramlar så faller du på ett kontrollerat sätt och minimerar på så vis risken för skador”. Läs gärna min artikel om styrketräning för äldre »

Starka muskler är viktiga för att undvika ryggont, Sammy Margo lägger skulden för att så många har ont i ryggen på svaga bålmuskler. Det är dina magmuskler som håller dig rak när du står eller sitter, men om dessa är svaga så tenderar man att istället använda de små musklerna i ryggen vilket kan leda till ryggproblem (som för övrigt kostar Sveriges skattebetalare minst 20 miljarder per år). Det här gäller inte bara ryggsmärtor utan även knän, nacke och axlar.

Vill du veta fler fördelar med att ha starka muskler? Läs gärna min artikel Tjejer – lyft tungt! Del 2 »

Varför är vi så svaga?
Det är inte bara oviljan hos kvinnor att styrketräna som har gjort oss svaga, vår livsstil har förändrats drastiskt på bara några årtionden. Den utbredda inaktiviteten har inte bara gjort oss fetare, experter menar att det är alla moderna bekvämligheter som bär skulden för att våra muskler förtvinar. ”Inte nog med det faktum att genomsnittspersonen sitter still åtta timmar per dag, vi har fjärrkontroller som gör att vi kan byta kanal på teven utan att resa oss från soffan, och bilar och internetshopping som gör att vi slipper gå till jobbet eller bära hem tunga shoppingkassar” säger Sammy Margo.

Strong Is The New Skinny?
Många hävdar att det kvinnliga kroppsidealet håller på att förändras. Och de flesta är nog överens om att en stark kropp är ett sundare ideal än en smal kropp, men kan det också vara så att vi bara byter ett ideal mot ett annat? Och att anorexi byts ut mot ortorexi? Det här är något jag kommer att diskutera i en kommande krönika.

Om Johanna Båth

Lever efter mottot "Eat Clean, Train Dirty" och brinner för styrketräning och vegetarisk matlagning, jag tycker även att det är kul med smarta prylar och är hooked på meditation. Jag är exklusiv svensk återförsäljare av varumärket Fashletics® som erbjuder ursnygga smycken för dig som älskar träning och jobbar som marknadsansvarig centralt på på bad- och friskvårdskedjan Medley. Läs mer om mig här »

En kommentar

  1. Innan jag själv började styrketräna så tyckte jag att tjejer med muskler var otroligt osexigt & smala tjejer var vice versa.
    Men idag har min syn på sexigt & osexigt kastats om helt. En sund, välmående människa som tar hand om sin kropp är ju skitläcker 😉

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Scrolla till överst på sidan