Hem / Hälsa / Dans förbättrar livskvaliteten
Dans förbättrar livskvaliteten

Dans förbättrar livskvaliteten

Vid Örebro Universitet summeras just nu en färsk studie där regelbunden dansträning har använts som behandling för unga tjejer med psykiska problem. Studien visar att dansträning kan öka livskvaliteten för dessa tjejer väsentligt och projektet har fått stor uppmärksamhet internationellt.

Många unga tjejer i Sverige idag mår dåligt, enligt Ungdomsstyrelsen uppger 40% av tjejerna i högstadie- och gymnasieåldern att de lider av magont, huvudvärk och sömnproblem. En rad rapporter visar att detta är ett utbrett hälsoproblem både i Sverige och i andra delar av västvärlden men behandlingsformerna har varit få.

Dansprojektet drogs igång vid Vetenskapligt forskningscentrum i Örebro 2008, deltagarna i studien var 162 tjejer i åldern 13-18 år som alla sökt hjälp hos skolhälsovården för psykosomatiska problem. Under ett års tid fick de delta i dansklasser på Njoy i Örebro två gånger per vecka. Koreografin i passet inspirerades av bland annat afro, jazz, hiphop och modern dans och innefattade även övningar för ökad kroppskännedom.

Genom enkäter och djupintervjuer fick tjejerna ge sin bild av dansträningen, inför studien fick deltagarna frågan ”hur mår du rent allmänt?” och då svarade 42% av deltagarna antingen ”bra” eller ”mycket bra”. Efter året med dansträningen hade den siffran stigit till 90%. Tjejerna i dansgruppen kände sig också i större utsträckning lugna och avslappnade, jämfört med kontrollgruppen och många vittnar om en bättre självkänsla, ökat självförtroende och en mer avspänd syn på sin egen kropp.

Källa: Fitness Magazine


Om Johanna Båth

Lever efter mottot "Eat Clean, Train Dirty" och brinner för styrketräning och vegetarisk matlagning, jag tycker även att det är kul med smarta prylar och är hooked på meditation. Jag är exklusiv svensk återförsäljare av varumärket Fashletics® som erbjuder ursnygga smycken för dig som älskar träning och jobbar som marknadsansvarig centralt på på bad- och friskvårdskedjan Medley. Läs mer om mig här »

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Scrolla till överst på sidan