Hem / Hälsa / Dags att ta fram cykeln
Dags att ta fram cykeln

Dags att ta fram cykeln

Nu är det förhoppningsvis säkert att säga att våren är här för att stanna. Att välja en härlig cykeltur framför bil i rusningstrafik eller trång buss har aldrig varit lättare. Det här vinner du på att förflytta dig med hoj, och den här servicen behöver din cykel efter månader i källaren eller förrådet.

Hälften av alla bilresor är kortare än fem kilometer. Att cykla fem kilometer behöver inte ta längre tid än att ta bussen eller i bilen i rusningstrafik, dessutom gör du din hälsa, miljön och plånbok en tjänst. Att lämna bilen hemma har stor betydelse för miljön då bensinförbrukningen och koldioxidutsläppen är 35 procent högre de första fem kilometrarna. En inaktiv person kan halvera sin risk för hjärt- och kärlsjukdomar genom att cykla fem kilometer om dagen.

Service av din cykel
Om cykeln blivit stående inomhus eller i ett förråd över vintern kan det vara idé att ge cykeln service innan du tar den första turen.
– Tvätta cykeln
– Rengör och smörj kedjan
– Kontrollera däcktrycket, pumpa eventellt i mer luft i däcken
– Testa bromsarna, tryck in ett bromshandtag och gunga cykeln fram och tillbaka
– Snurra hjulet och kontrollera att det sitter rakt i både höjd- och sidled
– Kontrollera och dra eventuellt åt skruvar och muttrar

Läs mer om cykling och hälsa hos Trafikverket »
Läs mer om service av din cykel hos Cykelmotion »

Jag cyklar året om, det går utmärkt att cykla i snö och is om du har dubbdäck på framdäcket och ett regnställ i garderoben. Jag har 4,5 kilometer till universitetet, det blir en mil om dagen i ”vardagsmotion”. Jag har testat min vända med appen Runkeeper, den tar cirka 16 minuter och jag förbrukar 100 kalorier. Det innebär en halvtimmes motion och 200 kalorier per dag, det kan bli många timmar och kalorier per vecka. Dessutom sparar jag 24 kronor per dag jag tar cykeln istället för bussen som dessutom ofta tar längre tid.

Hur tar du dig till jobbet/skolan?

Om Johanna Båth

Lever efter mottot "Eat Clean, Train Dirty" och brinner för styrketräning och vegetarisk matlagning, jag tycker även att det är kul med smarta prylar och är hooked på meditation. Jag är exklusiv svensk återförsäljare av varumärket Fashletics® som erbjuder ursnygga smycken för dig som älskar träning och jobbar som marknadsansvarig centralt på på bad- och friskvårdskedjan Medley. Läs mer om mig här »

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Scrolla till överst på sidan