Hem / Träning / ”Coregasm” – orgasm av träning
”Coregasm” – orgasm av träning

”Coregasm” – orgasm av träning

Har du någon gång hört någon stöna njutningsfullt när den gör benlyft? När jag för första gången hörde talas om ”coregasms” avfärdade jag det helt. Nog för att jag var medveten om att bäckenbottenträning kan förbättra den sexuella responsen hos både kvinnor och män, men att det är möjligt att få en orgasm av magträning var helt och hållet främmande för mig.

Det har skrivits om ”coregasms” i träningstidningar och på diskussionsforum under de senaste åren och fenomenet uppmärksammades faktiskt redan 1953 av forskaren Alfred Kinsey och hans kollegor, men det var inte förrän förra året som forskarna kunde bekräfta att många kvinnor kan få orgasm utan en partner eller sexuella fantasier – av övningar som tränar bålen.  I studien vid Indiana University School of Medicine som publicerades i Sexual and Relationship Therapy fick 124 kvinnor som fått en orgasm av träning, även kallat exercise-induced orgasms (EIO), och 246 kvinnor som upplevt sexuell njutning vid träning, exercise-induced sexual pleasure (EISP) svara på en undersökning via internet.

Några av upptäckterna i studien var:

 • De kvinnor som upplevt antingen sexuell njutning eller fått en orgasm av träning angav att detta skedde främst när de tränade magmusklerna (45%), följt av styrketräning (26,5%), yoga (20%), cykling (15,8%), löpning (13,2%) och promenad eller vandring (9,6%).
 • Den magövningen som verkar trigga sexuell njutning eller orgasm mest är ”captain’s chair” (hängande benlyft i ställning), och det sker oftast mellan 15:e till 30:e repetitionen (magrutorna får du på köpet).
 • 40% av de som upplevt EIO eller EISP hade varit med om detta fler än tio gånger.

Kvinnorna i studien beskriver olika situationer; bland annat har en av dem fått orgasm när hon cyklat i en uppförsbacke och försökt dölja detta för sin träningspartner, en annan ramlade av en pilatesboll, andra att det känt det vid chin-ups och pull-ups. För många kommer orgasmen som en överraskning.

Forskningsledaren Debby Herbenick uppskattar att ungefär 15 procent av alla kvinnor kan uppleva sexuell njutning eller få orgasm av träning. Forskarna är osäkra på vad det är som orsakar ”coregasms” men det finns hypoteser om att det har att göra med blodgenomflödet, kontrationer i bäckenbotten och magmusklerna och ökad hjärtfrekvens.

För mig är magträning inte förknippat med njutning av något slag, men om det är någon av er tjejer som läser som upplevt något liknande får ni gärna dela med er i kommentarsfältet. Det här kanske är ett av de tillfällena då man kan säga ”please try this at home” (för att undvika pinsamma situationer)!

Läs mer om ”coregasms”:
ABC News ’Coregasm’ or Orgasm With Exercise Is Real, Says Kinsey Study
Time Health & Family What a Workout! Women Report that Exercise Triggers Orgasm

Om Johanna Båth

Lever efter mottot "Eat Clean, Train Dirty" och brinner för styrketräning och vegetarisk matlagning, jag tycker även att det är kul med smarta prylar och är hooked på meditation. Jag är exklusiv svensk återförsäljare av varumärket Fashletics® som erbjuder ursnygga smycken för dig som älskar träning och jobbar som marknadsansvarig centralt på på bad- och friskvårdskedjan Medley. Läs mer om mig här »

37 Kommentarer

 1. Väldigt lättande att läsa detta, trodde jag var ett freak som får orgasmer av pilatesträning men tydligen är jag inte ensam!

  Det hände mig första gången på ett coreball-pass för ett par år sedan och jag har sedan dess lärt mig ”kontrollera” det hela.

  Några tips om man vill ”testa hemma” 🙂 :

  – Kör coreövningar MED BOLL – instabiliteten får rätt muskler att jobba…

  – Tänk på att spänna magen och håll upp nedre delen av ryggen så att du inte svankar

  – Andas ut kraftigt så att du knappt har någon luft kvar då du dragit upp benen eller vad det nu är för övning du gör

  – Tänk på att inte sluta när det blir jobbigt och du börjar darra, det är då det börjar kännas i ”rätt” muskler

  – Som sagt är det viktigt att spänna ryggen och magen men försök slappna av i ”knip”-muskeln

  Har även några tips på övningar:

  – Stå i plankan med armbågar på bollen och fötterna i marken. Gör cirklar med armbågarna. Tänk på att göra ordentliga utandningar.

  – Planka med händerna på bollen och fötterna i golvet. Dra upp ena knäet snett utåt och tillbaka. Växla ben.

  – Stå med händerna i golvet och smalbenen på bollen, som en skottkärra. Dra upp knäna mot hakan så att bollen rullar ner. Andas ut då du drar in knäna. Här är det viktigt att du tänker dig att du har ett snöre i ryggslutet som drar uppåt så att svanken elimineras.

  – Knäna i golvet/mattan, händerna på bollen. Stabil bål. Rulla framåt så att du står med armbågarna i bollen. Rulla tillbaka. Andra ut då du rullar tillbaka. Du kan med fördel stanna i utrullat läge och börja andas ut redan då.

  Hoppas någon kan dra nytta av detta. Lycka till!

  • Johanna Båth

   Love it! Tack för att du delade med dig av dina tips Emma, och skönt att höra att du inte känner dig som ett freak längre ;).

  • Hejsan!
   Vi gör ett gymnasiearbete som handlar om orgasm vid träning. Vi tänkte bara höra med dig om du skulle vilja vara med och svara på några frågor för att hjälpa oss med vårt gymnasiearbete? Hör i så fall gärna av dig till vynne@live.se 🙂
   Det skulle vara väldigt uppskattat men vi förstår självklart om du inte vill! 🙂
   Mvh
   Vynne, Katja och Agnes

  • Hej!

   Efter att själv ha googlat detta hittade jag
   denna artikel. Fantastiskt att läsa och kul att fler än jag får dessa ”coregasm”. Det är magiskt och jag funderar på om detta kan vara en möjlighet och idee att sprida på ngt sätt. Folk tjänar pengar på tantra .. Jag är af villig att diskutera detta vidare . Hör av dig isf.

 2. Hej! Googlade orgasm vid träning och hamnade här.. eftersom jag själv vid 2 tillfällen nu fått orgasm överraskande när jag gjort magövningar, dels plankan och rodd. Det är verkligen coolt och jag trodde också jag var ett freak.. :)men antagligen finns det många sådana tjejer där ute?:)

  • Antagligen finns det många tjejer där ute med tanke på att två redan har hittat hit. Vilket gym blir först ut med att starta en Coregasm-klass? 😉

   • Hej Johanna. Jag har noterat att denna tråd är lite gammal, men ser i tråden att folk fortfarande kommenterar samtidigt som det ju fortfarande finns en hel del som får dessa coregasm

    Efter att själv ha googlat detta hittade jag
    denna artikel. Fantastiskt att läsa och kul att fler än jag får dessa ”coregasm”. jag funderar på om detta kan vara en möjlighet och idee att sprida på ngt sätt i form av ett reportage och/eller andra alternativ
    Hör gärna av dig till mig, eller ni andra som tycker detta är värt att på ngt sätt sprida 🙂 MVh

 3. hahaha gud vad skönt med ett svar på mitt ”kittlande” i magen. är sjukt jobbigt (och skönt ofc) när jag kör benlyft hängandes haha. tack för detta 😉

 4. Jag håller med de andra, jisses vad skönt att höra att det är ett vanligt fenomen! Händer ofta när jag gör Wheel Roll Outs på knäna. Mycket intressant 😉

 5. Trodde jag var den enda som kände såhär vid träning. 🙂 får ofta när jag springer och tar i rejält. 🙂

 6. Haha, ja skoja inte om att man känner sig som ett freak när man får orgasm mitt bland folk på gymmet. Jag kan inte göra de övningarna för att det känns så distaherande.

 7. Detta har hänt mig ett flertal gånger när jag gör övning på gymmet då jag sitter på en stol (maskin) och har armarna över huvud där jag håller i en vikt som sitter fast i maskinen som jag ska kämpa för att dra ned. Alla muskler spänner sig i den undre delen av magen, och efter ungefär 15 repetitioner med tung vikt så händer det för mig med! Jag har däremot aldrig fått orgasm med min pojkvän, någon som vet hur jag ska gå tillväga med honom, vill ju självklart kunna involvera honom i mina orgasmer. Haha, supertacksam för svar?

  • Hej lo och alla andra. Gud va skönt att det fanns fler som jag. Läste nu att vissa även kan få orgasm av att springa, då kanske man hade kommit ut lite oftare, höhö.

   Jag fick coregasm första gången för väldigt många år sedan och har lärt mig kontrolera det. Jag tycker att du lo borde pröva att spänna samma muskler nere i magen även när du är med din pojkvänn. Det fungerade för mig i början. 🙂

 8. Jag är kille och har upplevt detta flera gånger! Både vid ”Captain’s chair” och vid Flowering!

 9. Oj vilken lättnad att läsa detta! Har upplevt detta flera gånger speciellt vid benlyft hängandes. Första gången jag upplevde det var väldigt längesen, var kanske 13 år. Är gymnast i botten och där är hängandes benlyft vanliga så sen dess har jag fått lära mig kontrollera det och se oberörd ut när det sker. Det är ju inte orgasm så att det rinner och jag blir inte ens våt utan det är bara själva känslan!
  Så tack för att jag hittade detta, trodde det var något fel på mig 😉

  • Du är långt ifrån ensam av att döma från studien och kommentarerna! Tusentals personer har googlat efter ”orgasm träning” och hamnat på den här inlägget så jag misstänker att mörkertalet är stort ;).

 10. Jag har gett mig själv frivilligt orgasmer från 8 års ålder, pirr i magen tänkte jag när jag va mindre men upptäckte ju att det kändes lika när jag blev äldre och fick orgasmer. Jag har aldrig tänkt tanken att googla förän nu! Kul att se att man inte va helt ensam om det. I

 11. Hahaha detta hände mig idag. Blev helt paff. Fattade ingenting. Googlade och kom hit in. Herregud vad skönt att höra att det är flera

 12. Japp, benlyft hängandes, kommer på stört

 13. jag har varit väldigt nära när jag sprang på löpband en gång, men jag lät det avta då jag inte visste hur jag skulle hantera det på gymmet haha 😛 ska helt klart försöka träna magmusklerna hårdare framöver då jag känt att det är en skön känsla på gång vid både situps och benlyft. minns en gång när jag var liten, förmodligen inte mer än 10, och skulle klättra uppför ett rep i gympasalen och i och med att jag sköt ifrån med benen så pirrade det till så otroligt skönt men jag visste ju inte vad det var så jag slutade. jag har aldrig heller lyckats komma med en pojkvän men ska testa att spänna magmusklerna framöver så får man se vad som händer 😉

 14. WOW! Jag är så redo att träna imorgon asså

 15. Hejsan!
  Vi gör ett gymnasiearbete som handlar om orgasm vid träning. Vi tänkte bara höra med er om någon av er skulle vilja vara med och svara på några frågor för att hjälpa oss med vårt gymnasiearbete? Hör i så fall gärna av er till vynne@live.se 🙂
  Det skulle vara väldigt uppskattat men vi förstår självklart om ni inte vill! 🙂
  Mvh
  Vynne, Katja och Agnes

 16. Haha, älskar denna tråd, TACK för att det finns fler som upplever detta och delar med sig av det xD mina vänner tror jag är knäpp hahaha. Och det där med att använda sej av det med sin partner, det funkar så jäkla bra! Har alltid använt mig av att spänna på ”rätt” sätt och slappna av i knipmusklerna, kan alltid styra när jag ska komma så jag kan matcha in det med min partner, det är nice 🙂

 17. Detta har hänt mig som barn sååå många gånger, i klätterställningar osv. Jag förstod ju såklart inte vad som hände då och det var ju inget jag pratade om.

  Sen hände det spontant en gång när jag gick snabbt, då började jag tänka att det var något fel på mig haha.

  MEN, nu börjar det bli problematiskt för mig på gymmet. Jag kan inte göra några typer av magövningar utan att komma, och det tar aldrig slut. Inom loppet av 30 reps av diverse övningar fick jag 4 (!) orgasmer. Det är helt omöjligt att hålla fokus

  • Johanna Båth

   Jag kan tänka mig att det är svårt att hålla fokus! Man kanske skulle försöka få tag på en expert som kan ge råd då fler verkar uppleva det är som ett problem. Mitt tips är att testa olika varianter av övningar, olika sätt att böja eller sträcka benen osv. Jag har googlat runt lite men det enda jag hittar om att stoppa dem är något kapitel som nämns i en bok som heter The Coregasm Workout…

 18. Känns såååå bra att man inte är ensam! Får det vid magövningar, benlyft (räcker med 2 lyft) och även löpning. Är trött på att undvika dessa övningar… men man känner sig väldigt konstig och iaf jag lite ”smutsig” och ”helt jävla galen”

  • Johanna Båth

   Du är verkligen inte ensam Sofia, en jädrans massa människor verkar googla på det här och hamna på det här inlägget. Tack för att du delar med dig!

 19. Fick min första för några veckor sedan på gymmet. Har tränat regelbunden styrka och löpning i ca 1,5 år nu. Körde också magövning när det hände. Har minne av att jag fått det i ungdomen när jag sprang men det hände kanske bara 2 gånger. Å nu händer det igen på gymmet av alla ställen. Sjukt skönt men pinsamt. Så nu försöker jag gymma när det är tomt på gymmet när jag kör mage

 20. Hamnade här efter att ha googlat! Fick detta själv idag då jag var på barre-träning. Fattar inte varför, men jag antar att det har att göra med att tightsen gnider fram och tillbaka hela tiden..? Jag har aldrig känt mig så pinsam nån gång iaf, kommer aldrig mer att gå tillbaka till den instruktören =).

  • Men danne, varför skäms du? Det är ju ingen skam att få orgasm inte heller är det instruktören fel att du fått det. Pinsamt är det om du inte kan sociala koder och stönar ut i salen men inte annars. Njut och va stolt istället !

 21. De flesta killar har i barnålder fått orgasm när de klättrar i rep eller träd eller gungar på en dörr. Min gymnastiklärare i andra klass dröjde sig kvar oväntat länge efter gympalektionen för att jag var ute efter att klättra i repen, så hon visste precis vad som händer. Jag trodde inte hon visste på, men nu vet jag att hon gav sig en show. Men i mellanstadiet tappar många killar denna förmåga, troligen för att musklerna blir för starka för att uttröttas.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Scrolla till överst på sidan