Hem / Hälsa / Är du beroende av träning?
Är du beroende av träning?

Är du beroende av träning?

Forskning har visat att överdriven träning har likheter med drogmissbruk och att det i vissa fall är kopplat till ätstörningar. Visst är inaktivitet är ett mer alarmerande problem idag, men ett träningsberoende kan orsaka både fysiskt och psykiskt lidande och kraftigt begränsa människors liv.

Träningsberoende brukar inom idrottspsykologin delas in i; ett positivt beroende som kännetecknas av att personen upplever att träning är en viktig del av dens liv och kan integreras med andra aspekter av livet som familj, vänner och arbete, och ett negativt beroende som innebär att träningen kontrollerar personens liv och att den får abstinensbesvär om den tvingas avstå från träningen längre än 24-36 timmar.

Fyra varningssignaler:
1. Tolerans. Blir du allt mer tolerant mot din träningsdos? Är det inte längre en utmaning att springa en mil?  Tar du en sväng förbi gymmet på vägen tillbaka för ett tungt styrkepass? Att hela tiden behöva öka mängden träning för att känna sig nöjd kan vara ett tecken på ett ohälsosamt beroende.
2. Kontroll. Tycker du att det är svårt att hålla dig ifrån gymmet? Det ska inte vara några problem att lägga ifrån sig vikterna en dag och ägna sig åt något annat, var uppmärksam på om det skulle kännas omöjligt att avstå träningen en dag.
3. Tid. Bortprioriterar du att träffa dina vänner en fredagskväll för att du ska upp tidigt lördag morgon och köra ett spinningpass? Känns det jobbigt att resa bort för att du då kommer att missa några träningspass? När träningen får högre prioritet än allt annat är det dags att stanna upp och ta en titt på situationen.
4. Abstinens. Blir du rastlös, irriterad, nervös och får skuldkänslor om du måste ta vara borta från träningen, till exempel på grund av sjukdom eller skada?

Studier på löpare har visat att de vid skada i större utsträckning led av oro, depression, förvirrning, ilska, fientlighet, försämrat självförtroende och mindre energi, jämfört med personer som kunde fortsätta med sin löpning. Forskarna noterade att dessa symptom liknar abstinensbesvär vid andra typer av beroenden.

De flesta av oss som tränar regelbundet kan säkert känna igen oss i minst en eller ett par av ovanstående situationer och att passionen för träning ibland ”tippar över” och blir tvångsmässig. Kanske då livet vänds upp och ned och gymmet blir en trygg plats där du kan samla kraft.

Några tips för att säkerställa att ens eventuella beroende är positivt: Lyssna på din kropp. Planera in vilodagar i förväg men ta dem även när det känns som att det behövs, träna aldrig om du är sjuk eller skadad – det kan få mycket allvarliga konsekvenser, mixa intensiteten på din träning (blanda högintensiva och lågintensiva pass) och slutligen sätt realistiska mål, både kortsiktiga och långsiktiga.

Källa:
Foundations of Sport and Exercise Psychology

Om Johanna Båth

Lever efter mottot "Eat Clean, Train Dirty" och brinner för styrketräning och vegetarisk matlagning, jag tycker även att det är kul med smarta prylar och är hooked på meditation. Jag är exklusiv svensk återförsäljare av varumärket Fashletics® som erbjuder ursnygga smycken för dig som älskar träning och jobbar som marknadsansvarig centralt på på bad- och friskvårdskedjan Medley. Läs mer om mig här »

En kommentar

  1. Hej mycket bra skrivet. Själv var jag nere och tränade på gymmet idag, har varit borta ifrån gymmet i 3 dagar och detta skulle ha varit med fjärde. Jag är hemma ifrån jobbet, men när jag satt hemma nu så kunde jag inte bara hålla mig borta ifrån gymmet. Åkte ner och körde ett ”lugnt pass”. Vart lite rädd för mig själv nu när jag kom hem och insåg vadfan jag håller på med.
    Ska ta åt mig av dina tips.
    Precis som du skriver känner man en ångest, en ångest mot sin kropp att man inte tränat, att man sviker kroppen.Och tränandet jag har gjort innan kommer gå förlorad under dom här dagarna jag är borta ifrån gymmet.
    Måste verkligen ta tag i det här nu

    Tack för inlägget.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Scrolla till överst på sidan