Hem / Hälsa / 5 viktiga ekologiska val
5 viktiga ekologiska val

5 viktiga ekologiska val

I en perfekt värld skulle vi alla odla grönsaker på bakgården som vi sedan syrar eller lägger in så att vi har mat i förråden över vintern, köpa naturbeteskött från lokala bönder och plocka svamp i skogen på hösten. Men för de allra flesta människor är det orealistiskt, däremot finns det några enkla val du kan göra i din matvarubutik som gör stor skillnad. Naturskyddsföreningen har listat fem varor som du bör handla ekologiska.

Jag försöker köpa ekologiska varor i så stor utsträckning som det är möjligt. Om det bara skiljer några få procent i pris mellan en konventionell och en ekologisk vara så väljer jag alltid den sistnämnda, men när vissa varor är i princip dubbelt så dyra och så brukar det svida lite för mycket i studentplånboken. Dock så är det vissa varor jag alltid köper ekologiskt (till exempel bananer, kaffe, ägg och mejeriprodukter). Jag äter inte kött, men den fisk jag äter är viltfångad och MSC-märkt.

Jag vill uppmuntra er att alltid ta en titt på prislappen på det ekologiska alternativet, ibland kostar samma mängd exakt lika mycket (till exempel Garants osvavlade torkade ekologiska aprikoser) och i veckan körde den ICA-butik jag handlar på en kampanj där ekologiska bananer kostade fem kronor mindre per kilo än de konventionella.

Vill du köpa en klase besprutade bananer?

Medan vissa livsmedel är rätt poänglösa att köpa ekologiska, till exempel honung (försök att få ett bi som surrar omkring flera kilometer om dagen att bara samla pollen från ekologiskt odlade blommor). Enligt mitt sätt att se på det är lokalt producerad honung ett bättre val än utländsk ekologisk honung. Bloggen Mark’s Daily Apple har listat sju livsmedel som du kan handla konventionellt utan dåligt samvete.

5 viktiga varor att handla ekologiskt
Naturskyddsföreningen
har listat fem viktiga varor som gör skillnad för miljö och människor.

Kaffe
På kaffeplantager används ett av världens farligaste bekämpningsmedel som varit förbjudet länge i Sverige och EU. Det skadar – och dödar – både natur, djur och människor. Välj ekologiskt kaffe så gör du stor nytta för en liten kostnad.

Bananer och vindruvor
Två frukter som är riktigt hårt besprutade. På bananodlingar används extremt miljöfarliga bekämpningsmedel som kan ge arbetarna och deras barn nervskador. Och vindruvor, med sina tunna skal, kan innehålla rester av flera kemiska bekämpningsmedel. I ett EU-stickprov på ett paket vindruvor hittades till exempel rester av 26 olika bekämpningsmedel. Om du inte hittar ekologiska bananer, vindruvor, russin eller vin kan det alltså vara en idé att välja något annat.

Mejeriprodukter
För några kronor extra kan du få ekologiska mejerivaror som gör stor nytta både i Sverige och i andra delar av världen. På hemmaplan bidrar du till friskare vatten, gladare djur, mindre gifter och att fler fåglar och blommor trivs. Och i länder som Brasilien behöver ingen regnskog skövlas eller natur och människor förgiftas för att svensk boskap ska få billigt foder.

Kött
När du äter kött är det bäst att välja ekologiskt, av samma anledningar som för mejeriprodukterna. Finns inte ekologiskt, så är kött från svenska djur som betat utomhus ett bra alternativ. Men det viktigaste av allt är faktiskt att käka mindre kött överhuvudtaget.

Potatis
Här gör du också en stor insats för en liten slant. Potatis är den gröda som besprutas mest i Sverige. En riktig skurk är King Edward – en kung som borde störtas!

Om Johanna Båth

Lever efter mottot "Eat Clean, Train Dirty" och brinner för styrketräning och vegetarisk matlagning, jag tycker även att det är kul med smarta prylar och är hooked på meditation. Jag är exklusiv svensk återförsäljare av varumärket Fashletics® som erbjuder ursnygga smycken för dig som älskar träning och jobbar som marknadsansvarig centralt på på bad- och friskvårdskedjan Medley. Läs mer om mig här »

2 Kommentarer

 1. Hej Johanna!
  Vad bra med korta listor, det är alltid lika svårt att veta om man gör ”rätt” val när man är i affären tycker jag. Tackar, jag skrev in de i telefonen.

  Men, jag tycker det finns en dimension till på det ekologiska valet – det närproducerade. Som sparrisen tex. Enligt MarksDailyApple så spelar det ingen roll om sparissen är eko-odlad. Men jag tycker att man måste ställa sig frågan om det ens skulle spela någon roll, om sparrisen från Sydamerika är ekologiskt odlad eller inte.

  Jag tycker att vi måste ifrågasätta om vi som konsumenter alltid måste ha tillgång till alla grönsaker – året om? Är det en mänsklig rättighet att äta allt oavsett säsong?
  Alla transporter kan vara större påfrestning på miljön och livsmedlet, än själva odlingen.
  Så – jag vet att du handlar på bondens marknad etc och jag ska verkligen försöka bättra mig jag med!

  Kram

  • Johanna Båth

   Ja, visst är det skönt att kunna veta vad som är viktigast. Det är i princip omöjligt att handla allt ekologiskt. Jag tycker att närproducerat är viktigt, jag handlar på Bondens egen marknad varje vecka sommar och höst, sen kan man ju försöka handla och laga mat efter vad som är i säsong. Det finns gott om kokböcker som delar in recepten efter säsong, t ex Året runt med Saltå Kvarn. Jag brukar köpa det som butiken har kampanjer för, det är oftast i säsong. Jag tycker att Naturskyddsföreningen ska ta fram fler enkla listor, i USA har de ”The Dirty Dozen” som är en lista med den frukt och grönsaker som besprutas mest varje år, och dessutom ”Clean Fifteen” som är sånt som du inte behöver handla ekologiskt, läs mer här: http://greatist.com/health/dirty-dozen-fruits-veggies-042413 Jag vet dock inte om den listan är direkt överförbar till Sverige, men jag ska ta reda på det! En bra tumregel är att frukt och grönsaker med tunt skal släpper in mest bekämpningsmedel (t ex vindruvor, hallon, äpplen).

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Scrolla till överst på sidan