Hem / Träning / 12 steg till framgång i löpspåret
12 steg till framgång i löpspåret

12 steg till framgång i löpspåret

Löpning är träningsform med många anhängare, vissa av dem trogna – andra mer sporadiska. Det kan vara oerhört tungt att komma igång med löpningen och det kanske känns som att du aldrig kommer in i den där ”andra andningen” som folk talar om, eller så är det motivationen som sviktar i spåret. Här kommer 12 knep du kan ta till i löpspåret för att öka dina chanser till framgång.

1. Sätt upp ett mål. Anmäl dig till ett lopp, bestäm dig för att förbättra din tid på en sträcka eller ett antal kilon du vill gå ner. Läs mer om målsättning här »
2. Följ ett program. Löpartidningar, webbsidor och olika portaler kryllar av program beroende på mål och tidsram. Välj ut ett och följ sedan det. Min rekommendation är Runner’s World »
3. Använd en löpapp. Många tycker att det är motiverande att få information om hastighet, sträcka och tid medan de springer, löpapparna erbjuder dessutom detaljerad statistik om dina rundor. Min favorit är Runkeeper »
4. Fokusera på det som är positivt. Har du sådan svinaktig mjölksyra i benen att du känner för att stanna och måtta några slag på ett träd? Känn efter om det finns någon del i kroppen där det känns bra. Om till exempel din andning går lätt kan du lägga ditt fokus där.
5. Self-talk. Vad du säger till dig själv påverkar din prestation i allra högsta grad. Försök att vara positiv i alla lägen, peppa dig själv uppför backar och säg till dig själv att du klarar det även om det känns hopplöst.
6. Visualisering. Använd dig av visualisering både under och utanför träningen, du kan visualisera hur lätt det ser ut när du springer, känslan av att passera mållinjen eller hur du kommer att se ut när du har nått din målvikt. Läs mer om både self-talk och visualisering här »
7. Välj rätt musik. Att musik påverkar din motivation och prestation har numera vetenskapligt stöd. Vid löpning bör du välja musik som inspirerar dig och med ett passande bpm (beats per minute), läs mer om hur du väljer rätt musik här »
8. Så äter du före och efter passet. Se till att inte ha ätit något minst ett par timmar innan löprundan och att den måltiden är av lättare slag, som ett mellanmål. Men låt det inte heller gå mer än fyra timmar innan passet. Försök att äta något inom 30 minuter efter löprundan, och intag gärna en stadig måltid inom ett par timmar.
9. Värm upp ordentligt. Ta det lugnt de första två kilometrarna eller värm upp minst tio minuter innan du börjar med löprundan om du satsar på en bra tid.
10. Styrketräna. Styrketräning stärker ditt skelett, ligament, senor och muskler så att de har bättre förutsättningar att klara av den belastning som löpningen innebär. Läs gärna mer om styrketräning för löpning här »
11. Läs böcker, tidningar, bloggar. Inpireras av andra människor som sysslar med löpning på olika nivåer. Det finns många bra communitys där du kan få kontakt med andra löpare, till exempel Funbeat, Jogg och Club Running Sweden.
12. Gå med i en löparklubb eller delta i en löparskola. Många gymkedjor har börjat med löparskolor, det finns även löparklubbar runt om i landet. Det kan vara riktigt utvecklande att springa i grupp, du får även hjälp med tekniken och en massa bra tips.

Om Johanna Båth

Lever efter mottot "Eat Clean, Train Dirty" och brinner för styrketräning och vegetarisk matlagning, jag tycker även att det är kul med smarta prylar och är hooked på meditation. Jag är exklusiv svensk återförsäljare av varumärket Fashletics® som erbjuder ursnygga smycken för dig som älskar träning och jobbar som marknadsansvarig centralt på på bad- och friskvårdskedjan Medley. Läs mer om mig här »

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Scrolla till överst på sidan