Hem / Skönhet / Kemikalier i tamponger
Kemikalier i tamponger

Kemikalier i tamponger

Det är idag svårt att undvika kemikalier, de flesta produkter vi använder i och på vår kropp som rengöringsprodukter, smink och mat innehåller hälsofarliga kemikalier. I den nya rapporten Chem Fatale från Women’s Voices For The Earth undersöktes användandet av intimprodukter och hälsorisker kopplade till bland annat bindor och tamponger.

Rapporten fann att cirka 85 procent av de amerikanska kvinnorna använder tamponger. Vanliga tamponger är gjorda av blekt bomull (eller rayon) och blekningsprocessen kan exponera produkten för giftiga dioxiner och furaner, rester från bekämpningsmedel och okända parfymkemikalier (för i hela friden, vem behöver parfymerade bindor?) som enligt rapporten har länkats till cancer, fertilitetsproblem, allergiska problem och störningar på det endokrina systemet. Även om giftnivåerna i tamponger är låga i jämförelse med till exempel mat så är det vaginala membranet mer genomträngligt vilket gör att högre nivåer av gifterna utsöndras i kroppen.

Köp ekologiska tamponger eller använd menskopp
För att vara på den säkra sidan kan du välja att använda ekologiska tamponger, Renée Voltaires produktserie Lingonvecka brukar finnas i vanliga matbutiker. Jag brukar köpa ekologiska tamponger från iHerb (se min iHerb-guide här). Ett annat alternativ är menskopp (ja, jag får också rysningar av det ordet och nej, jag har inte testat), The Diva Cup finns hos iHerb både för kvinnor som inte har fött barn och de som har gjort det och kostar cirka 200 kronor.

Källa: Hiit Blog

Om Johanna Båth

Lever efter mottot "Eat Clean, Train Dirty" och brinner för styrketräning och vegetarisk matlagning, jag tycker även att det är kul med smarta prylar och är hooked på meditation. Jag är exklusiv svensk återförsäljare av varumärket Fashletics® som erbjuder ursnygga smycken för dig som älskar träning och jobbar som marknadsansvarig centralt på på bad- och friskvårdskedjan Medley. Läs mer om mig här »

7 Kommentarer

  1. Jag har använt menskopp i nästan 5 år – så galet bra för slemhinnorna, det blir liksom inte ”fullt” som med bindor eller tampong och är inte alls äckligt. vi måste avdramatisera mensen, det är fullt naturligt!

    • Det låter bra Vevve, måste nog våga mig på att testa! De kanske kunde hitta på ett sexigare namn för det dock? 😉

  2. Jag har sjäv oxå användt menskopp i snart 3 år. Lite trixit i början men sen är det bästa som finns.

  3. Jag funderar starkt på att börja använda menskropp då det låter både smidigt (behöver inte tänka på att ta med dig tamponger hela tiden) och bra då det inte är en massa kemikalier som bara påverkar kroppen negativt. Så det ska bli spännande att se hur det kommer blir 🙂

  4. Usch då, här jag jag tydligen helt missat en väg för kemikalier in i kroppen! Har aldrig reflekterat över att tamponger kan föra med sig gifter. Är intresserad av att prova en menskopp (håller med om att namnet kunde vara bättre…) men finns det någon svensk sida att beställa från? Känner mig aningen nervös inför att beställa från utlandet.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Scrolla till överst på sidan