Hem / Hälsa / Yaconsirap
Yaconsirap

Yaconsirap

Ett superfood som har börjat poppa upp på diverse svenska träningsbloggar på sistone är yaconsirap, jag blev nyfiken och var tvungen att testa. Yaconsirap har ett lågt glykemiskt index, verkar probiotiskt och innehåller även mineraler, vitaminer och antioxidanter.

Yaconsirap kommer från yaconroten som växer i den andinska regionen i Sydamerica. Roten liknar en sötpotatis men smaken påminner mer om äpple. Roten har används för sina hälsoeffekter i Sydamerika i tusentals år, människor där tror att yacon har kraftfulla medicinska egenskaper som ska kunna verka mot bland annat diabetes och matsmältningsproblem men forskningen är än så länge ganska begränsad. Man gör yaconsirap genom att göra en juice av roten som sedan filtreras och evaporeras på samma sätt som när man tillverkar lönnsirap.

Yaconsirap finns i vissa hälsokostbutiker i Sverige, på nätet kan du beställa från till exempel Råvarubutiken eller Clearlife. Jag beställde min yaconsirap från iHerb (se min guide här), den var ganska dyr (163 kronor för 227 gram) men man använder väldigt lite åt gången så jag antar att den räcker ett tag. Sirapen är mörk och tjock och smaken är väldigt kraftig, den är inte lika söt som till exempel agavesirap. Jag kan tänka mig att den är god på till exempel pannkakor eller som sötning i smulpaj.

Har du testat yaconsirap?

Källa: Authority Nutrition – Can Yacon Syrup Really Help You Lose Weight? An Objective Look

Om Johanna Båth

Lever efter mottot "Eat Clean, Train Dirty" och brinner för styrketräning och vegetarisk matlagning, jag tycker även att det är kul med smarta prylar och är hooked på meditation. Jag är exklusiv svensk återförsäljare av varumärket Fashletics® som erbjuder ursnygga smycken för dig som älskar träning och jobbar som marknadsansvarig centralt på på bad- och friskvårdskedjan Medley. Läs mer om mig här »

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Scrolla till överst på sidan