Hem / Kost / Vetegräs – ett komplett livsmedel
Vetegräs – ett komplett livsmedel

Vetegräs – ett komplett livsmedel

1/2 kg vetegräs innehåller näringsvärden motsvarande över 10 kg av andra grönsaker. Vetegräs innehåller klorofyll som bland annat hjälper till att öka produktionen av röda blodkroppar, sänka kolesterolet, stärka immunförsvaret, sänka blodtrycket, rena blodet, motverka bakterietillväxt och påskynda läkning.

Vetegräsets hälsobringande egenskaper upptäcktes på 1930-talet av kemisten Charles F. Schnabel som i ett expriment för att bota sjuka höns upptäckte att gräset inte bara gjorde hönsen friska utan att hönsen i expreimentet dessutom började producera fler ägg än de andra hönsen. Schnabel började torka och pulverisera vetegräset och ge till sin familj. Kunskapen om vetegräset spred sig och idag är det omåttligt populärt i hälsokretsar.

Det som gör vetegräs till ett komplett livsmedel är att det innehåller de åtta essentiella (livsnödvändiga) aminosyrorna, plus 13 stycken andra aminosyror. Vetegräs innehåller nästan alla mineraler som vi hittar i jorden; bland annat kalcium, fosfor, zink, jod och järn. Vetegräs är även proppfullt av vitaminer, till exempel innehåller det mer C-vitamin än en apelsin och mer A-vitamin än morötter och även en rad B-, K- och E-vitaminer och enzymer som är svåra att hitta i andra livsmedel.

Vetegräset kan inte konsumeras färskt då våra magar inte kan smälta gräset, men det kan pressas till vetegräsjuice eller torkas och pulveriseras. Det går även att odla sitt eget vetegräs. Jag tycker att det enklaste och godaste sättet att äta vetegräs är att blanda 1-2 tsk pulveriserat vetegräs i juice eller smoothies. Gräset smakar just gräs, om du har svårt för smaken så välj frukter eller bär med stark smak som till exempel kiwi, apelsin eller hallon. Jag mixar gärna vetegräspulver med färskpressad äppeljuice och kiwi.

Om Johanna Båth

Lever efter mottot "Eat Clean, Train Dirty" och brinner för styrketräning och vegetarisk matlagning, jag tycker även att det är kul med smarta prylar och är hooked på meditation. Jag är exklusiv svensk återförsäljare av varumärket Fashletics® som erbjuder ursnygga smycken för dig som älskar träning och jobbar som marknadsansvarig centralt på på bad- och friskvårdskedjan Medley. Läs mer om mig här »

4 Kommentarer

  1. Tack för en bra artikel och framförallt för informationen om historiken bakom vetegräspulver!

    Däremot bör man hantera uppgiften att vetegräs innehåller 70% klorofyll med varsamhet . Det är för all del den gängse uppgiften man hittar på nätet, men siffran har inget med verkligheten att göra. I vetegräspulver t.ex är sifforna snarare 1-2%.

    I praktiken förändras inte mycket, eftersom vetegräset fortfarande är lika nyttigt som det alltid varit, men rätt ska vara rätt.

    • Tack för att du påpekade detta. Jag kikade på innehållsförteckningen på Lifestreams vetegräs och det innehåller 9% klorofyll. Det står dock på många ställen att det är juicen som kan innehålla upp till 70% klorofyll – tror du att det är skillnad när gräset pressas färskt jämfört med när det torkas?

  2. Eftersom det heter vetegräs, innehåller det då gluten?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Scrolla till överst på sidan