Hem / Kost / Vegetarisk lasagne
Vegetarisk lasagne

Vegetarisk lasagne

På bloggen Green Kitchen Stories benämns den här vegetariska lasagnen som ”Världens godaste vegetariska lasagne” och jag finner inte någon anledning att ifråga det påståendet, den här lasagnen är fantastisk.

Den här vegetariska lasagnen innehåller grillade grönsaker, ljuvlig ricotta med citron och basilika och en egengjord tomatsås med chili, oliver och kapris. Några lasagneplattor och ett lager riven mozzarellaost och du har gjort världens godaste vegetariska lasagne. Den tar en stund att göra, så sätt på någon skön platta (till exempel Birdy – Live In London), häll upp ett glas rödvin och njut av matlagningen.

(Recept hämtat i sin helhet från Green Kitchen Stories)
4-6 portioner
Ingredienser:
Tomatsås (se recept längre ner)
1 paket lasagneplattor
Citronricotta (se recept längre ner)
Grillade grönsaker (se recept längre ner)
1 stor påse mozzarellaost (250 g)

Tomatsås (arrabiata)
3 msk olivolja
1 mellanstor lök (finhackad)
3 vitlöksklyftor (finhackade)
1 färsk chili (mellanstark, finhackad)
25-30 kalamataoliver (urkärnade)
2 msk kapris
4 stora färska tomater (klyftade)
2 burkar hela skalade tomater
1 stort knippe färsk basilika
Salt & peppar

Gör så här:
Värm olivolja i en stor kastrull. Fräs lök, vitlök och chili i 2-3 minuter. Häll i oliver, kapris och de färska tomaterna och låt det fräsa några minuter, tillsätt sedan resten av ingredienserna. Låt koka i 10 minuter, sänk värmen och låt småputtra i en halvtimma under lock. Smaka av med salt och peppar.

Grillade grönsaker
2 msk olivolja
salt
2 squash (tunt skivade)
1 aubergine (tunt skivad)
300 g svamp
300 g färsk grönkål eller spenat
1 vitlöksklyfta

Gör så här:
Vänd squash- och aubergineskivorna i olivolja och salt och grilla dem i ugnen på 200°C i ca 10 minuter. Grilla under tiden svampen och grönkålen i en stekpanna med olivolja, salt och vitlök i ca 5 minuter. Man kan också grilla squashen och auberginen i en grillpanna, det viktiga är att grönsakerna släpper ifrån sig vatten innan de hamnar i lasagnen.

Citronricotta
500 g ricottaost
1 liten ekologisk citron (skal och juice)
1 stort knippe färsk basilika (finhackad)
Flingsalt
Citronpeppar

Gör så här:
Blanda alla ingredienserna med ricottaosten i en stor skål.

Sätt ugnen på 180°C. Börja med att breda ut ett tunt lager tomatsås i en ugnssäker form (33×23 cm), lägg på ett lager lasagneplattor, bred ut ett lager citronricotta, ett lager grillade grönsaker, ett lager grönkål och ett lager tomatsås. Repetera den här processen 2-3 varv, avsluta det sista lagret med resten av de grillade grönsaker, tomatsåsen, citronricottan och den rivna mozzarellaosten. Låt stå i ugnen i ca 40-50 minuter.

Om Johanna Båth

Lever efter mottot "Eat Clean, Train Dirty" och brinner för styrketräning och vegetarisk matlagning, jag tycker även att det är kul med smarta prylar och är hooked på meditation. Jag är exklusiv svensk återförsäljare av varumärket Fashletics® som erbjuder ursnygga smycken för dig som älskar träning och jobbar som marknadsansvarig centralt på på bad- och friskvårdskedjan Medley. Läs mer om mig här »

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Scrolla till överst på sidan