Hem / Kost / Vegetarisk chiligryta med quinoa
Vegetarisk chiligryta med quinoa

Vegetarisk chiligryta med quinoa

Här kommer ett recept på den godaste chiligryta jag ätit, den kommer att lagas flitigt under höstens kalla mörka kvällar. Den är billig, näringsrik, mättande och går snabbt att göra. Receptet är för cirka sju portioner, för du vet väl att grytor är utmärkta som matlådor då de bara bli godare när de får stå och dra till sig.

Bli inte avskräckt av längden på ingredienslistan, i princip hälften är kryddor!

Vegetarisk chiligryta med quinoa
(Ca 7 portioner)
Ingredienser:
2 dl okokt quinoa
1 msk rapsolja
1 hackad gul lök
3 pressade vitlöksklyftor
Grön chili, färsk eller fryst (antal efter föredragen hetta) hackad och urkärnad
2 burkar (eller 6 dl hemkokta) bönor, till exempel kidneybönor, svarta bönor eller kikärter
1 burk majskorn
2 burkar hela skalade tomater
3 msk tomatpuré
5 dl lantbuljong
2,5 tsk chilipulver
2 tsk spiskummin
2 tsk kakao (trust me…)
1,5 tsk paprikapulver
½ tsk socker
½ tsk malen koriander
1 tsk cayennepeppar
Salt och svartpeppar
Juice från 1 lime
Färsk koriander (valfritt)

Gör så här:
Bryn den hackade gula löken i olja i cirka fyra minuter, addera de pressade vitlöksklyftorna och den hackade gröna chilin de sista 30 sekunderna. Tillsätt vattnet, tomaterna på burk, tomatpurén, quinoan (skölj den försiktigt i hett vatten i ett kaffefilter innan för att få bort bitterämnen i skalet) och alla malda kryddor. Låt puttra i cirka 20 minuter. Tillsätt bönor och majs och låt koka 5-10 minuter till. Smaka av med salt, peppar, limejuice och eventuellt mer cayennepeppar för mer hetta.

Goda tillbehör är en klick creme fraiche, guacamole, tärnad avokado, riven ost och majschips som du kan doppa i grytan.

Recept: Receptet är hämtat från den härliga bloggen Cooking Classy, men jag har som vanligt varit inne och petat lite i receptet.

Om Johanna Båth

Lever efter mottot "Eat Clean, Train Dirty" och brinner för styrketräning och vegetarisk matlagning, jag tycker även att det är kul med smarta prylar och är hooked på meditation. Jag är exklusiv svensk återförsäljare av varumärket Fashletics® som erbjuder ursnygga smycken för dig som älskar träning och jobbar som marknadskommunikatör på på bad- och friskvårdskedjan Medley. Läs mer om mig här »

11 Kommentarer

  1. skulle älska att få veta hur mycket
    kcal, g protein, g kolhydrater och g fett allt innehåller ( dina rätter dvs ) är på en strikt schema just nu

  2. Ska det verkligen vara 5 dl lantbuljong i chiligrytan? Låter mycket 😮

  3. tyvärr var inte detta i närheten av den godaste chilin jag ätit. maten luktar unket bröd och saknar hetta. receptet är följt till punkt och pricka. chili utan mustighet, smak och hetta är inte bra.

    • kryddade om maten och den blev okej. dock alldeles för mycket vatten med 5 dl. vi får tänka på att det är mycket vätska i övrigt i maten. kokade utan lock på hög värme på slutet för att ånga bort så mycket vätska som möjligt, men resultatet blev ändå likt en soppa.

      allas smak är olika. det här är bara 4 personers åsikt – därav inläggen.

      • Hej ”chiliälskare”! Att jag tycker att det är världens godaste chili är ju förstås väldig subjektivt. Det verkar vara fler som gillar den, då receptet t ex blev publicerat i tidningen VEGMAT: http://healthaholic.se/kost/vegmat-vinter-2015. Då quinoan suger åt sig mycket vatten brukar jag snarare få ha mer än 5 dl, det kanske beror lite på sort. Men om du nu är någon form av gourmetkock får du gärna dela med dig av dina tips om du ändå tar dig tiden att kommentera.

      • Det är inget fel på receptet utan om det luktade unket så är det antagligen fel på någon av ingredienserna du har använt.

  4. Haha, ”chiliälskare” vet ju inte ens hur en riktig chili ska smaka. Detta var MAGISKT gott! Tack för ett supergott recept 🙂

  5. Älskar denna grytan, har blivit en favorit här hemma som vi lagat många gånger ☺ Den går hem hos barnen också.

  6. Tack för receptet. Super gott!!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Scrolla till överst på sidan