Hem / Kost / Var lägger vi våra matpengar?
Var lägger vi våra matpengar?

Var lägger vi våra matpengar?

Genomsnittssvensken lägger cirka 1700 kronor per månad på mat. Av den summan går otroliga 42 procent på så kallade utrymmesvaror som är näringsfattig mat som till exempel godis, läsk, glass, chips och alkoholhaltiga drycker. Näst mest pengar lägger vi på kött och köttvaror, som äter upp 19 procent av svenskens matbudget.

Frukt och grönsaker lägger vi endast 13 procent av våra pengar på. De här utrymmesvarorna är inte bara förödande för vår ekonomi, den påverkar också vår hälsa på ett mycket negativt sätt. Jag tror att många inte tänker på hur mycket onyttig mat faktiskt kostar. Det är lätt att rynka på näsan för att en påse torkade päron kostar 25 kronor men få funderar på priset för Polly-påsen de slänger ner i kundvagnen.

Statistiken kommer från Statens Folkhälsoinstitut (FHI), i en rapport från 2009 undersöks vad hållbara matvanor kostar och faktum är att det finns pengar att spara genom att äta S.M.A.R.T.

Modellen innebär att du äter på följande sätt:
Större andel vegetabilier
Mindre ”tomma kalorier”
Andelen ekologiskt ökar
Rätt kött och grönsaker
Transportsnålt

När du äter enligt S.M.A.R.T-modellen kan du spara 15-20 procent per år jämfört med dagens konsumtion. FHI’s förslag innebär att konsumenten får både bättre hälsa och bättre miljö för pengarna. Äter du enligt modellen kan du till exempel dubblera din konsumtion av ekologiska råvaror och ändå spara pengar.

Ladda ner FHI´s rapport helt gratis här »

Om Johanna Båth

Lever efter mottot "Eat Clean, Train Dirty" och brinner för styrketräning och vegetarisk matlagning, jag tycker även att det är kul med smarta prylar och är hooked på meditation. Jag är exklusiv svensk återförsäljare av varumärket Fashletics® som erbjuder ursnygga smycken för dig som älskar träning och jobbar som marknadsansvarig centralt på på bad- och friskvårdskedjan Medley. Läs mer om mig här »

4 Kommentarer

  1. Inser nu att jag kommer kommentera alla dina inlägg… så jag skriver såhär istället! TOPPEN BLOGG!

  2. Mkt bra inlägg, en tankeställare! Jag ska ta med mig detta till affären nästa gång!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Scrolla till överst på sidan