Hem / Kost / Vad är paleodieten?
Vad är paleodieten?

Vad är paleodieten?

Som ni kanske har märkt skriver jag inte särskilt mycket om olika dieter, förutom att jag slänger in ett GI-värde lite här och där. Men jag är definitivt nyfiken på olika trender inom kosthållning. Därför vill jag skriva lite om den diet som snabbast ökar i popularitet i USA och som det har börjat pratas mycket om i Sverige det senaste året (det är väl bara en tidsfråga innan den har en egen kvällstidningsbilaga) – paleolitisk kost, även kallad stenålderskost.

Paleodieten innebär att du äter som man gjorde på stenåldern, enligt förespråkare av dieten åt stenåldersmänniskor en kost baserad på viltkött, fisk, rotfrukter, nötter, bär och frukt. Man utesluter helt mejeri- och spannmålsprodukter, baljväxter samt raffinerat socker och salt. Grundtanken i kosthållningen är att vi människor är genetiskt anpassade att äta som vi gjorde 10 000 f.Kr. Att paleodieten har ökat så mycket i popularitet på sistone kan ha med att göra att den är kopplad till träningsformen CrossFit (som förespråkar två olika kosthållningar; paleodieten, zondieten eller en blandning av de båda).

Mina tankar om paleodieten
Jag tror inte att någon kommer att ta skada av att äta paleodieten, det är ren och naturlig mat. Jag gillar att människor har insett att allt kött inte är likvärdigt, det är stor skillnad på att äta viltkött från djur som ätit naturlig föda och på att äta fläskkött från en gris som är uppfödd på processad soja och majs (om det är svenskt kött, annars kan antibiotika och andra otrevligheter ingå i grisens foder). Men här kanske ska inflikas att jag inte själv äter kött av flera olika skäl, däremot fisk och skaldjur. Men att utesluta baljväxer! Come on, sen när blev bönor och linser ohälsosamma?

Vad åt man egentligen på stenåldern?
Något som jag tror kan komma att hindra paleodietens framfart är det tveksamma vetenskapliga stöd som finns för att människor på stenåldern hade den här kosthållningen. Turbosammanfattning: Människor för 12 000 år sedan levde inte i endast ett område i världen utan var utspridda och fick därmed anpassa efter sig efter de förhållanden som var där. Människan som art är anpassad för och kan frodas på otrolig mängd olika dieter, den moderna västerländska dieten dock inte en av dem (läs gärna mer i boken In Defence of Food av Michael Pollan).

För dig som vill veta mer, titta på videon nedan med Christina Warinner som är expert på området och kika i Jacob Gudiols kategori paleo/stenålderskost på bloggen Träna styrka som innehåller en mängd olika intressanta inlägg. Oavsett om du följer paleodieten eller ej så har Emma på Primal Life en massa läskande recept.

Vad är dina tankar kring paleodieten? Tycker du att jag är helt ute och cyklar? (Oh lord, jag hoppas att paleo-anhängare inte är lika aggressiva som LCHF-anhängare). Dela gärna med dig i kommentarsfältet.

Om Johanna Båth

Lever efter mottot "Eat Clean, Train Dirty" och brinner för styrketräning och vegetarisk matlagning, jag tycker även att det är kul med smarta prylar och är hooked på meditation. Jag är exklusiv svensk återförsäljare av varumärket Fashletics® som erbjuder ursnygga smycken för dig som älskar träning och jobbar som marknadsansvarig centralt på på bad- och friskvårdskedjan Medley. Läs mer om mig här »

3 Kommentarer

  1. Tack snälla du för att du gillar min blogg 😀 Blir sjukt glad!!! Grymt skrivet också om Paleo! Kram!

  2. Åh va roligt att höra!! 😀 Det samma gäller dig, keep it up!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Scrolla till överst på sidan