Hem / Kost / Vad är egentligen superfoods?
Vad är egentligen superfoods?

Vad är egentligen superfoods?

Superfoods är ett begrepp som används flitigt idag. Det finns ingen allmängiltig definition av begreppet eller enighet kring vad som får kallas superfood. Men de flesta verkar vara överens om att superfoods är råvaror som har ett hög näringstäthet, det vill säga ett högt näringsinnehåll i förhållande till energin som råvaran ger.

Superfoods förknippas ofta med bär, frukt och grönsaker men innefattar även bland annat frön, nötter, rötter, teer, och alger. Superfoods har förr i tiden varit livsmedel som tillfört viktiga vitaminer, mineraler, antioxidanter, probiotika och fettsyror som Omega-3. Olika världsdelar har olika superfoods. Här i Norden finns till exempel lingon, havtorn, vinbär, blåbär, aronia, nässlor och nypon. I Asien är det grönt te, miso, gojibär och alger som gäller medan man i Syd- och Östeuropa har sina örter, oliver, tomater och rötter.

Fria radikaler och antioxidanter
Den kanske viktigaste egenskapen hos superfoods är att de är sprängfyllda med antioxidanter. Antioxidanter är ett samlingsnamn för ämnen som skyddar mot fria radikaler, vanliga antioxidanter är till exempel c-vitamin, a-vitamin, e-vitamin och selen. Ungefär 11% av syret vi andas omvandlas till skadliga molekyler som kallas fria radikaler. Andra källor till fria radikaler är stress, miljögifter, tobaksrök och strålning. De fria radikalerna som bildas i kroppen används av vårt immunförsvar till att angripa bakterierna men de kan även få skadliga effekter. Speciellt känsliga molekyler är DNA (arvsmassa), enzymer (protein) och fleromättade fettsyror. Om till exempel DNA-kedjan träffas av en fri radikal kan det medföra mutationer som leder till sjukdomar som cancer.

Antioxidanter skyddar kroppen mot fria radikaler. Om en fri radikal träffar en antioxidant stoppas den skadliga kedjereaktionen. Kroppen har en förmåga att själv producera antioxidanter men det är viktigt med ett dagligt intag då antioxidanter som träffas av fria radikaler är förbrukade.

Artiklar om superfoods på Healthaholic:
Vetegräs – ett komplett livsmedel
Fem hälsovinster med kanel

Om Johanna Båth

Lever efter mottot "Eat Clean, Train Dirty" och brinner för styrketräning och vegetarisk matlagning, jag tycker även att det är kul med smarta prylar och är hooked på meditation. Jag är exklusiv svensk återförsäljare av varumärket Fashletics® som erbjuder ursnygga smycken för dig som älskar träning och jobbar som marknadsansvarig centralt på på bad- och friskvårdskedjan Medley. Läs mer om mig här »

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Scrolla till överst på sidan