Hem / Hälsa / Tugga tuggummi – gå ned i vikt?
Tugga tuggummi – gå ned i vikt?

Tugga tuggummi – gå ned i vikt?

De flesta vet att det krävs en stark vilja stora livsstilsförändringar för att genomföra en viktnedgång. Men tänk om omställningen kunde upplevas som lite lättare genom att bara tugga ett tuggummi efter varje måltid? Den frågan försöker en forskargrupp vid Syracuse University, ledda av kemisten Robert Doyle att svara på.

I en ny studie har Doyle’s forskargrupp visat, för första gången, att hormoner som hjälper människor att känna sig mätta kan nå blodomloppet genom oralt intag. Studien publicerades först online i november 2011 i American Chemical Society’s Journal of Medicinal Chemistry och är förestående i tryck.

Hormonet kallas PYY och är en del av det kemiska systemet som reglerar aptit och energi. När människor motionerar eller äter frisätts PYY i blodet och mängden av hormonet styr kaloriintaget. Tidigare studier har visat att överviktiga människor har lägre koncentration av PYY i blodomloppet jämfört med normalviktiga. Testpersonerna i studien var både normalviktiga och överviktiga och när nivåerna av hormonet i blodet stegrades minskade kaloriintaget i båda grupperna.

Det första steget i forskningsprojektet var att visa att rätt mängd av PYY kunde levereras till blodet via ett oralt intag, nästa steg är att ta fram ett tuggummi eller tablett som ett kosttillskott för att hjälpa människor att gå ned i vikt på samma sätt som nikotintuggummin hjälper människor att sluta röka.

Källa: ScienceDaily

Om Johanna Båth

Lever efter mottot "Eat Clean, Train Dirty" och brinner för styrketräning och vegetarisk matlagning, jag tycker även att det är kul med smarta prylar och är hooked på meditation. Jag är exklusiv svensk återförsäljare av varumärket Fashletics® som erbjuder ursnygga smycken för dig som älskar träning och jobbar som marknadsansvarig centralt på på bad- och friskvårdskedjan Medley. Läs mer om mig här »

2 Kommentarer

  1. Det där tuggummiet vill jag ha 😉

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Scrolla till överst på sidan