Hem / Kost / Tofugryta med kokosmjölk och curry
Tofugryta med kokosmjölk och curry

Tofugryta med kokosmjölk och curry

Tofu kommer ursprungligen från Kina och har använts i den asiatiska matlagningen i cirka 2000 år. Tofu görs av sojabönor och är rik på protein och järn. Jag har själv varit dålig på att använda tofu i min matlagning då jag inte riktigt har vetat vad jag ska göra med den, produkten i sig är i princip smaklös så den passar bäst i smakrika rätter.  Den här grytan med tofu, blomkål, kokosmjölk och röd curry är en ny vardagsfavorit hemma hos oss.

Tofu finns i två hårdhetsgrader, den fasta varianten brukar bara kallas för tofu medan den mjuka varianten brukar kallas för silkestofu. Köp gärna ekologisk tofu (till exempel Kung Markatta) för att vara säker på att ingen regnskog har skövlats för att ge plats åt sojaodlingar (även om bara 10% av all soja som produceras äts av människor, det stora problemet är all soja som används i djurfoder).

Tofugryta med kokosmjölk och curry
(4 portioner)
Ingredienser:
1 rödlök
200 g tofu (fast)
200 g blomkål
1 msk olja
4 dl kokosmjölk
2 msk röd currypasta
1 msk limesaft
Salt
1 knippe färsk koriander (valfritt)

Gör så här:
Hacka löken och skär tofun i små kuber. Ansa blomkålen och skär i mindre bitar. Fräs lök, tofu och blomkål. Löken ska bli gyllene och tofun gärna få lite stekyta. Häll på kokosmjölk, curry och limesaft, blanda väl. Låt puttra ca 15 minuter. Smaka av med salt. Hacka koriandern och strö över rätten. Servera med till exempel råris eller quinoa.

Recept: Hämtat från Hälsa.

Om Johanna Båth

Lever efter mottot "Eat Clean, Train Dirty" och brinner för styrketräning och vegetarisk matlagning, jag tycker även att det är kul med smarta prylar och är hooked på meditation. Jag är exklusiv svensk återförsäljare av varumärket Fashletics® som erbjuder ursnygga smycken för dig som älskar träning och jobbar som marknadsansvarig centralt på på bad- och friskvårdskedjan Medley. Läs mer om mig här »

4 Kommentarer

 1. återigen inga siffror nämnda, om kalorier osv

  finns det en möjlighet att du kommer få upp det i framtiden??

  tack på förhand david

  • Det här receptet är hämtat från Hälsa (halsa.se), här kommer näringsinnehållet: 374 kcal per portion (endast grytan, ej tillbehör). E% 13 procent protein, 77 procent fett, 10 procent kolhydrater.

 2. Siw Tikkanen-Aldén

  Hej,

  Eftersom du äter vegetariskt/vegan så undrar jag om du har något tips på veganmargarin utan palmolja ?

  Tack 🙂
  Siw

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Scrolla till överst på sidan