Hem / Kost / Test av ekologiska bars
Test av ekologiska bars

Test av ekologiska bars

En bar är ett smidigt mellanmål att ha med sig i väskan för snabb återhämtning efter träningspasset, blodsockerdippar eller bara något gott att tugga på till kaffet. Tyvärr består de flesta barsen på marknaden i huvudsak glykossirap och puffat ris, därför blev jag glad när två av mina favoritmärken släppte naturliga ekologiska bars under våren.

Jag har testat två nya bars från Kung Markatta och René Voltaire, samt en från det danska märket RawBite som marknadsförs av Biofood i Sverige.

RawBite Raw Cacao
Finns också i smakerna kokos, cashew och spicy lime.
Innehållsförteckning:
Dadlar, cashewnötter, mandel, kakao, kokos.
Näringsinnehåll (per bar 48 g):
Energi: 191 kcal. Fett: 10,1 g. Kolhydrat: 22 g. Protein: 4,3 g
Pris:
Cirka 17 kronor.
Min kommentar:
Schysst bar med en innehållsförteckning helt i min smak: Kort och utan svåruttalade ingredienser. Dessutom är den väldigt god och mättande.

Kung Markatta Frukt & Nötbar Choklad & Banan
Finns också i smakerna dadel, mango & macadamia, kokos & mandel och pekan.
Innehållsförteckning:
Banan (20%), valnötter, rostad kokos, agavesirap, palmolja, rårismalt,  kakaopulver  (4%), rårispuffar, solrosolja (solrosolja, tokoferol, rosmarinextrakt, citronsyra), naturliga aromer, havssalt.
Näringsinnehåll (Per bar 60 g):
Energi: 285 kcal. Kolhydrater 27 g. Protein 3 g. Fett 21 g.
Pris:
Cirka 16 kronor.
Min kommentar:
Otroligt god bar, ett utmärkt substitut för godis. Möjligen för söt smak om du inte är en godisråtta. Jag tycker dock att kaloriinnehållet på 285 kcal är något högt för ett mellanmål.

René Voltaire Raw Supergreensbar
Finns också i smakerna goji & inkabär och hasselnöt.
Innehållsförteckning:
Russin, dadlar, bovete, gula linfrön, bruna linfrön, sesamfrön, supergreens (vetegräs, spirulina).
Näringsinnehåll (per bar 30 g):
Energi: 123 kcal. Protein 3 g. Kolhydrater 19 g. Fett 3,8 g.
Pris:
Cirka 29 kronor.
Min kommentar:
Smakar nyttigast av de tre testade barsen, med en framträdande smak av de supergreens som finns i den. Jag är övertygad om att jag får en rejäl dos av antioxidanter och andra nyttigheter när jag äter den men faller mig inte riktigt i smaken. Det kanske är lika bra det, priset är lite väl saftigt för min studentplånbok.

Jämförelse
Alla tre bars är helt klart förstaklassiga alternativ till de bars som tillverkas av diverse producenter av frukostflingor.  När ska någon proteinboosta en schysst bar? Proteininnehållet i barsen i jämförelsen är på tok för lågt för att vara tillräckligt efter ett hårt träningspass. Men de funkar finfint som mellanmål eller godis. Min favorit blir RawBite då jag tycker att den ger mest valuta för pengarna, den är söt utan att bli sliskig och mättar bra.

Om Johanna Båth

Lever efter mottot "Eat Clean, Train Dirty" och brinner för styrketräning och vegetarisk matlagning, jag tycker även att det är kul med smarta prylar och är hooked på meditation. Jag är exklusiv svensk återförsäljare av varumärket Fashletics® som erbjuder ursnygga smycken för dig som älskar träning och jobbar som marknadsansvarig centralt på på bad- och friskvårdskedjan Medley. Läs mer om mig här »

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Scrolla till överst på sidan