Hem / Kost / Svart ris – sprängfyllt med antioxidanter
Svart ris – sprängfyllt med antioxidanter

Svart ris – sprängfyllt med antioxidanter

Glöm fullkornsris och råris, vill du lägga något riktigt nyttigt på din tallrik är det svart ris som gäller. En sked med svart ris innehåller mer antioxidanter än motsvarande mängd blåbär, och dessutom mindre socker och mer fibrer och vitaminer.

I antikens Kina var det förbjudet att äta det svarta riset, adelsmännen la beslag på alla gryn. I skalet på det svarta riset finns den kraftfulla antioxidanten antocyaniner som ger riset sin kraftfulla färg. Forskning har visat att antocyaniner kan förebygga eller behandla bland annat hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, cancer och Alzeimers. Studier har även visat att svart ris kan sakta ner ålderssprocessen och även verka antiinflammatoriskt.

Jag tycker att svart ris är riktigt gott, det ser dessutom mer aptitligt ut än till exempel fullkornsris.  Precis som andra nyttiga rissorter har svart ris en lång koktid, mitt tips är att koka mycket och frysa in i påsar.

De leverantörer jag sett har svart ris är Kung Markatta och Saltå Kvarn.

Källa:
Blackrice.com

Om Johanna Båth

Lever efter mottot "Eat Clean, Train Dirty" och brinner för styrketräning och vegetarisk matlagning, jag tycker även att det är kul med smarta prylar och är hooked på meditation. Jag är exklusiv svensk återförsäljare av varumärket Fashletics® som erbjuder ursnygga smycken för dig som älskar träning och jobbar som marknadsansvarig centralt på på bad- och friskvårdskedjan Medley. Läs mer om mig här »

En kommentar

  1. Vad häftigt med svart ris! Det måste testas.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Scrolla till överst på sidan