Hem / Hälsa / Superfood: Spirulina
Superfood: Spirulina

Superfood: Spirulina

Spirulina är en mikroskopiskt liten blågrön alg, eller närmare bestämt en cyanobakterie om brukar kallas för ”mirakelalgen”. WHO (World Health Organization) har utnämnt spirulina till ett av jordens ”superfoods” och NASA använder sig ofta spirulina vid rymdfärder för att astronauterna då det är näringsrikt och tar lite plats.

Listan med de hälsofrämjande egenskaperna hos spirulina kan göras lång, men så här inför vinter och influensatider kan det vara en bra idé att ta ett tillskott för att boosta immunförsvaret. Spirulina består till 60-70% av proteiner, det är dessutom rikt på olika mineraler som järn, kalcium, magnesium, mangan, kalium och zink. Spirulinaalgen är också rik på vitaminer, till exempel B-vitaminer, inklusive vitamin B12, betakaroten, C-vitamin och E-vitamin. Det höga innehållet av järn och vitamin B12 gör spirulina till ett utmärkt kosttillskott för vegetarianer och veganer som kan ligga i riskzonen för brister.

Hur intar man spirulina?
Spirulina har en häftig blågrön färg som livar upp det mesta, men ta det helst på morgonen då det har en uppiggande effekt. Smaken är inte direkt angenäm, jag skulle därför inte rekommendera att bara blanda det med vatten. I så fall är det nog bäst att göra en liten shot. Jag har hört att det fungerar bra att blanda det med lite apelsinjuice. Jag brukar blanda spirulina i powersmoothies, om man mixar ett par teskedar tillsammans med till exempel mango, banan, spenat, avokado, proteinpulver och sojamjölk/juice så blir det riktigt gott.

Jag använder ett ekologiskt spirulinapulver från Superfruit som finns att köpa hos Svensk Hälsokost för 189 kronor (200 g).

Läs mer om spirulina:
Naturligt om hälsa – Den gröna mirakelalgen
University of Maryland Medical Center – Spirulina

Om Johanna Båth

Lever efter mottot "Eat Clean, Train Dirty" och brinner för styrketräning och vegetarisk matlagning, jag tycker även att det är kul med smarta prylar och är hooked på meditation. Jag är exklusiv svensk återförsäljare av varumärket Fashletics® som erbjuder ursnygga smycken för dig som älskar träning och jobbar som marknadsansvarig centralt på på bad- och friskvårdskedjan Medley. Läs mer om mig här »

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Scrolla till överst på sidan