Hem / Hälsa / Superfood: Manukahonung
Superfood: Manukahonung

Superfood: Manukahonung

Naturfolk har i tusentals år trott på honungens läkande egenskaper men forskning som har bekräftat dessa effekter har varit begränsad fram tills nyligen. En ny brittisk studie har honung från det nyzeeländska trädet Manuka visat sig kunna hämma en streptokockbakterie som kan orsaka sjukdomar som halsfluss, barnsängsfeber och blodförgiftning.

Intresset för honungens hälsoeffekter dalade när antibiotikan kom i mitten i 1900-talet men intresset har ökat på grund av det växande problemet med antibiotikaresistans. Hemligheten bakom manukahonungens läkande effekter är inte som forskarna tidigare trodde dess antibakteriella egenskaper, utan den stora mängd mjölksyrabakterier som den innehåller. Manukahonung sägs kunna hjälpa mot förkylning, acne, sårläkning, magbesvär och slidinfektioner.

Det finns två typer av manukahonung; vanlig honung och den som är märkt med UMF som står för Unique Manuka Factor som har de speciella antibakteriella egenskaper som gör manukahonungen medicinskt användbar. Styrkan på de antibakteriella egenskaperna anges på burken, UMF 10+ är ett minimum. Läs mer om UMF här »

Jag har läst om den ”magiska” manukahonungen och var tvungen att köpa en burk när jag var på Blueberry på Sibyllegatan i Stockholm i helgen, en liten burk med 225 gram kostade hisnande 299 kronor men är man en hälsonörd så är man. Honungen ska intas 15-20 minuter innan en måltid, en tesked 1-3 gånger per dag är den rekommenderade dosen. Smaken är ganska lik vanlig honung men är något starkare. Tänk på att inte värma honungen (den lämpar sig därför inte att använda i te) utan ät den ren, på en brödbit eller blanda ut den i kallt vatten. Det kan ta upp till två veckor innan du märker någon effekt av manukahonungen.

Uppdatering 2013-02-15: Nu har jag hittat manukahonung till ett betydligt bättre pris. Jag använder numera en supergod manukahonung varumärket New Zeeland Honey på iHerb.com där den kostar cirka 280 kronor för 500 gram. Se min guide till att handla från iHerb.com här ».

Läs mer om honungens hälsoeffekter hos Hälsa »
Artikel om manukahonung på SvD »

Om Johanna Båth

Lever efter mottot "Eat Clean, Train Dirty" och brinner för styrketräning och vegetarisk matlagning, jag tycker även att det är kul med smarta prylar och är hooked på meditation. Jag är exklusiv svensk återförsäljare av varumärket Fashletics® som erbjuder ursnygga smycken för dig som älskar träning och jobbar som marknadsansvarig centralt på på bad- och friskvårdskedjan Medley. Läs mer om mig här »

2 Kommentarer

  1. Hej, jag har själv slutat handla på Blueberry eftersom de är så galet dyra. Comvitas manukahonung på 500 g, UMF 10+, kostar t.ex. 358 kr inkl. frakt (309 kr exkl. frakt) hos Skanstulls hälsokost:
    http://skanstullshalsokost.se/livsmedel/3775-comvita-manukahonung-umf-10-500-g-9400501003738.html

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Scrolla till överst på sidan