Hem / Kost / Stevia godkänt i EU
Stevia godkänt i EU

Stevia godkänt i EU

Den 11 november i år blev sötningsmedlet stevia godkänt i EU och detta trädde i kraft den 2 december. Stevia är ett helt naturligt sötningsmedel som är 300 gånger sötare än socker, det innehåller inga kalorier och GI-värdet är noll.

Steviaextraktet utvinns ur steviaplantan som utsprungligen växer i Paraguay och norra Argentina där det använts av Guaraniindianerna i hundratals år innan plantan ”upptäcktes” av på 1500-talet av den spanske forskaren och botanikern Pedro Jamie Eseteve som gav namn åt växtsläktet.

Stevia har länge använts som sötningsmedel i Asien och Latinamerika. I Japan har det använts sedan 70-talet och hade år 2010 40% av marknaden av sötningsmedel. Det har varit tillåtet som livsmedelstillsats i Frankrike och Schweiz sedan 2008. Det har på senare tid börjat ta över stora delar av marknaden för socker och sötningsmedel i USA och Frankrike.

World Health Organisation genomförde 2006 en större utredning om stevia avseende tänkbara fördelar och eventuella risker. Slutsatsen var att det fanns stöd för att stevia kan motverka högt blodtryck och att användning kan förbättra insulinkänsligheten, något som kan vara värdefullt vid typ-2 diabetes. Stevia har även visat sig vara bra för tänderna, dels för att det kan ersätta socker men det har också visat sig att stevia kan ha en effekt mot de bakterier som orsakar karies.

Stevia kan användas både i matlagning och bakning och tål temperaturer upp till 200 grader. Lämpar sig möjligtvis bäst som sötningsmedel i varma drycker, smoothies eller desserter.

Jag har tyvärr inte testat stevia själv än och kan inte säga något om smaken, har du? Berätta gärna vad du tyckte i kommentarsfältet!

Källa: Nyfikenvital

Om Johanna Båth

Lever efter mottot "Eat Clean, Train Dirty" och brinner för styrketräning och vegetarisk matlagning, jag tycker även att det är kul med smarta prylar och är hooked på meditation. Jag är exklusiv svensk återförsäljare av varumärket Fashletics® som erbjuder ursnygga smycken för dig som älskar träning och jobbar som marknadsansvarig centralt på på bad- och friskvårdskedjan Medley. Läs mer om mig här »

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Scrolla till överst på sidan