Hem / Kost / Skräpmat = drog?
Skräpmat = drog?

Skräpmat = drog?

Nu har forskarna hittat stöd för det många av oss har misstänkt länge: Skräpmat kan vara beroendeframkallande.

En studie som publicerades i tidsskriften Archives of General Psychiatry visar att cravings efter skräpmat kan utlösa samma aktivitet som vid drogberoende. Forskarna analyserade hjärnaktiviteten på 48 unga kvinnor med hjälp av funktionell magnetresonansomografi (fMRI), ett verktyg som mäter blodgenomströmningen i hjärnan och på så sätt hitta samband mellan hjärnfunktioner och hjärndelar. Kvinnorna frestades med antingen en chokladmilkshake eller en smaklös dryckeslösning.

Resultatet visade att kvinnornas främre cingulum cortex och den mediala orbitofrontalcortex svarade på sensoriska cravings för milkshake, det är två områden i hjärnan som även svarar på narkotikamissbruk. Kvinnornas vikt hade ingen betydelse för resultatet.

Källa: Stark Magasin

Om Johanna Båth

Lever efter mottot "Eat Clean, Train Dirty" och brinner för styrketräning och vegetarisk matlagning, jag tycker även att det är kul med smarta prylar och är hooked på meditation. Jag är exklusiv svensk återförsäljare av varumärket Fashletics® som erbjuder ursnygga smycken för dig som älskar träning och jobbar som marknadsansvarig centralt på på bad- och friskvårdskedjan Medley. Läs mer om mig här »

En kommentar

  1. Såg på TV4´s morgontv idag (17okt) om en tjej som skrivit en bok om sitt sockermissbruk. Jätteintressant när man faktiskt till och med har tagit fram 12-stegsprogram för avvänjning, likt AA, av sockerberoende. Hon berättade hur djupt beroendet var och hur svårt det var att ta sig ur det. Så här år efteråt så var det fortfarande ”en dag i taget”. Tänk om fler skulle förstå hur farligt socker faktiskt är …

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Scrolla till överst på sidan