Hem / Hälsa / SmartaMaten recension
SmartaMaten recension

SmartaMaten recension

Jag upptäckte SmartaMaten genom Icas kundtidning Buffé. Basisk mat är någonting jag har vetat väldigt lite om och som jag har (om jag ska vara helt ärlig) avfärdat som flummigt. Men när jag läste om Åsas matfilosofi i tidningen och insåg att den på många sätt liknade min så blev jag nyfiken.

SmartaMaten grundades 2011 av Åsa Jakobsson är civilingenjören som sadlade om till kostrådgivare, hon berättar i Inner Strength Podcast (lyssna gärna på den intressanta podcasten) om hur hon bestämde sig för att lämna den strikta tekniska miljön och satsa på hennes stora passioner – mat, kost, hälsa och motion.

SmartaMaten är en tjänst som levererar näringsberäknade matsedlar, recept och inköpslistor för att äta basisk kost. Sedan i mars i år kan ni som bor i Stockholmsområdet även få SmartaMaten-kassen, som levereras av Framtidens Mat. Så vad är egentligen basisk kost (Alkaline Food på engelska)? Enkelt förklarat är det mat som är näringsrik, innehåller långsamma kolhydrater, lösliga fibrer och bra protein och fett. Om maten är sur, neutral eller basisk har med pH-värdet att göra, allt det här kan du läsa om i Åsas PH-guide som du kan ladda ner helt gratis på hennes sajt. Så här beskrivs SmartaMaten:

Säsongsanpassad – de råvaror som är i säsong ger både mer smak och bättre matkvalitet

Miljömedveten – ”plant slant”, dvs huvudsakligen vegetariskt, i kombination med framför allt fisk

Alkalisk – basisk mat håller kroppen frisk och balanserad

Ren – fri från onödiga tillsatser så långt det någonsin är möjligt

Tillåtande – när du äter 80% basiskt kan du också äta 20% surt – ingenting är förbjudet!

Min månad med SmartaMaten
Jag har fått testa tjänsten en månad för att recensera den, här kommer mina tankar kring tjänsten. Jag har tyvärr inte lagat alla recept i matsedeln, men några av dem. Kosten är väldigt lik den jag äter idag (jag lever på hemlagad vegetarisk mat och äter fisk ett par gånger i veckan), med undantaget att jag äter en hel del ”sura” mejeriprodukter och dricker kaffe. Det kanske är dags att testa sitt PH-värde… (som du för övrigt kan göra genom ett pH-test som kallas lackmuspapper som finns att köpa på apotek).

Åsa gör övergången enkel, du kan ladda ner pH-guiden gratis, det finns även en shoppingguide, och mängder av bra information i delen Åsas tankar på sajten. Var fjärde vecka levereras två matsedlar med fyra recept (måndag till torsdag) att varva med under den kommande månaden. Du får dessutom förslag på vad du kan äta till frukost och mellanmål. Varje månad får du olika bonusar, vid påsk damp det till exempel ner en trerätters påskmeny med en fantastisk citron- och kokospaj till efterrätt, förra veckan kom ett recept på goda energibollar med pumpa- och solroskärnor. Är du trogen medlem så får du bonusar efter sex och tolv månader, i form av e-böcker.

Smart mat som inte belastar din kropp!

Så vad äter man när man följer SmartaMatens matsedel?
Här kommer några exempel:

  • Quinoa- och avokadosallad med rostade rotfrukter
  • Afrikansk kikärtssallad med sötmandel och grönrosa kålsallad
  • Linsgryta med hassel- och basilikahack med rosaprickig gurksallad
  • Kryddig lax med lyxig sparrissallad

Det jag gillar med matsedlarna är att du får tydliga anvisningar om vad som behöver förberedas inför veckan och även utförlig information om råvarorna i receptet. Tidsåtgången när man lagar recepten är rimlig, jag har inte tagit tid men det är ingenting som är onödigt krångligt. Men för någon som en vanlig dag steker på några skivor falukorv och kokar snabbmakaroner så blir det helt klart en omställning.

Sammanfattningsvis så tycker jag att SmartaMaten är en fantastiskt bra tjänst som jag rekommenderar er att testa. Är ni inte redo att gå ”cold turkey” men vill smygstarta med att äta mer basisk mat så kika in på Åsas artikelserie Ät smart del 1, 2 och 3.

Gå till SmartaMaten »

Om Johanna Båth

Lever efter mottot "Eat Clean, Train Dirty" och brinner för styrketräning och vegetarisk matlagning, jag tycker även att det är kul med smarta prylar och är hooked på meditation. Jag är exklusiv svensk återförsäljare av varumärket Fashletics® som erbjuder ursnygga smycken för dig som älskar träning och jobbar som marknadsansvarig centralt på på bad- och friskvårdskedjan Medley. Läs mer om mig här »

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Scrolla till överst på sidan