Hem / Hälsa / Smakernas återkomst recension
Smakernas återkomst recension

Smakernas återkomst recension

Brukar du irra runt i butiken och leta efter sparris och hallon i november eller apelsiner och musslor i juni? Då kan det här vara boken för dig. Smakernas återkomst: när maten följer årstiderna är den senaste boken från Mats-Eric Nilsson.

För fyra år sedan övertygade han hundratusentals svenskar om att inte bara syna näringsinformationen på de matvaror vi lägger i korgen i affären utan också listan av ingredienser med boken Den hemlige kocken. I smakernas återkomst står dock inte tillsatserna i centrum utan istället råvarorna.

Under ett år har fotografen Lena Granefelt följt Mats-Eric och hans fru Anna Karin hemma i köket. Resultatet blev en annorlunda kokbok där rätterna utgår från olika råvaror som är i säsong under den rådande årstiden.

Mats-Eric och Anna Karin. Foto: Lena Granefelt

Förutom inspiration och spännande recept innehåller Smakernas återkomst mängder med intressant information om grönsaker, frukt, bär och kött. Själv tyckte jag att det var kul att läsa om vad för mattraditioner vi haft i Sverige längre tillbaka och hur man gjorde för att förlänga hållbarheten på råvaror innan det fanns kylskåp och frysar. Men helt utan avslöjanden är den här boken förstås inte – Mats-Eric förklarar bland annat hur det gick till när frukt och grönsaker tappade sin smak och hur konsumenter vilseleds när det kommer till råvarornas kvalitet.

Om Johanna Båth

Lever efter mottot "Eat Clean, Train Dirty" och brinner för styrketräning och vegetarisk matlagning, jag tycker även att det är kul med smarta prylar och är hooked på meditation. Jag är exklusiv svensk återförsäljare av varumärket Fashletics® som erbjuder ursnygga smycken för dig som älskar träning och jobbar som marknadsansvarig centralt på på bad- och friskvårdskedjan Medley. Läs mer om mig här »

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Scrolla till överst på sidan