Hem / Hälsa / Så groddar du själv
Så groddar du själv

Så groddar du själv

I groddar finns ett koncentrat av den näring som växten behöver för att växa, under groddningen ökar enzymernas aktivitet som bland annat gör att vitaminhalten ökar, fytinsyran bryts ner vilket gör att vi lättare kan tillgodogöra oss mineraler i fröna, proteinet blir mer lättsmält och den gasbildande egenskapen hos bönor minskar. I Asien har man ätit groddar i tusentals år, i Europa började man odla groddar först under 1500-talet.

Det är busenkelt att grodda själv, det är dessutom mycket billigare än att köpa groddar. Allt du behöver är några matskedar frön eller sädeskorn, du kan grodda till exempel alfalfa, linser, mungbönor, solroskärnor, quinoa, korn, vete, dinkel, råg och havre. Groddar är goda att ha exempelvis på mackor, i wraps eller att strö över soppor och sallader.

Allt du behöver är en glasburk att grodda i, jag har en speciell groddningsburk från bioSnacky (se bild nedan) som jag har köpt i en hälsokostbutik men det går lika bra att använda en vanlig glasburk och spänna en bit myggnät över öppningen med hjälp av ett gummiband.

Så här går du till väga för att grodda själv:
1. Lägg några matskedar frön i glasburken. Skölj fröna några gånger med vatten och låt sedan stå i blöt över natten.
2. Skölj groddarna väl morgon och kväll med ljummet vatten, låt dem rinna av efter varje sköljning genom att vända upp och ner på burken. Lägg gärna en handduk över groddningsburken om den står framme på diskbänken (eller ställ in dem i ett skåp), groddarna utvecklas bäst i mörker.
3. Efter 3-5 dagar är groddarna färdiga. Hur lång tid det tar beror på sort. När groddarna är färdiga ska de sköljas ordentligt och rinna av. För alfalfagroddar är det viktigt att de mesta av de bruna skalen sköljs bort. Ställ dina färdiggroddade groddar i fönstret i några timmar, då blir de vackert gröna och får en högre antioxidanthalt.
4. Färdiga groddar håller sig fräscha i kylen i en burk eller plastpåse i 3-6 dagar. Ät inte groddar som är slemmiga och luktar illa!

Läs mer om groddning i Eanies groddguide »

Källa: Vegetariska kokboken av Inga-Britta Sundqvist

Om Johanna Båth

Lever efter mottot "Eat Clean, Train Dirty" och brinner för styrketräning och vegetarisk matlagning, jag tycker även att det är kul med smarta prylar och är hooked på meditation. Jag är exklusiv svensk återförsäljare av varumärket Fashletics® som erbjuder ursnygga smycken för dig som älskar träning och jobbar som marknadsansvarig centralt på på bad- och friskvårdskedjan Medley. Läs mer om mig här »

2 Kommentarer

 1. Hej!
  Har prövat att grodda rågkorn. (Har groddat alfalfa, och mungbönor också i flera år)
  Men på en del korn har det blivit något svart på skalen och särskilt på ändarna av rågkornen.
  Har du någon erfarenhet av detta?
  Ska jag slänga allt och börja om?
  Hälsningar,
  Anneli, som gillar smaken och konsistensen av groddade rågkorn. 🙂

  • Hej Anneli! Har har tyvärr inte någon erfarenhet av att grodda rågkorn, jag kör enbart alfalfa själv. Angående det svarta så skulle jag nog lukta på groddarna och försöka bedöma om de är dåliga. Lycka till!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Scrolla till överst på sidan